Wijnvenster in Florence

Ik heb zelf 2 jaar in Florence gewoond en elke keer wanneer ik weer terug kom blijft de stad mij altijd verrassen met nieuwe dingen. Of het nu gaat om historische pareltjes of nieuwe openingen. Het is niet voor niets een aan te raden bestemming. Voor zowel nieuwkomers, als voor mensen die er vaker zijn geweest. Een prachtige nieuwe ontdekking daar ben ik heel enthousiast over, le buchette del vino. Dit zijn wijnvensters die ooit zeer geliefd waren en waar men in ruil voor een paar muntjes een fles wijn kon krijgen. De meeste wijnvensters zijn inmiddels verdwenen, maar er is er eentje die weer in gebruik is genomen. Als je van plan bent om wat tijd door te brengen in Florence en je wilt deze unieke en historische belevenis zelf ondergaan. Ga dan naar de Santo Spirito buurt, en aanschouw het met eigen ogen!

Hoe is deze traditie ontstaan?

Deze mooie traditie gaat terug tot de renaissance. Toen veel adellijke families van de stad in grote palazzos woonden.  Plekken die nog steeds het centrum van Florence kenmerken. Zij hadden net buiten de stadsmuren van Florence hun eigen wijngaarden op het Toscaanse platteland. In het begin verkochten ze aan handelaren of op markten, maar in 1559 besloot Cosimo de ’Medici dat ze rechtstreeks vanuit hun paleizen konden verkopen, waardoor de winst flink toenam.

Deze kleine vensters keken uit op straat. Ongeveer op heuphoogte voor voetgangers, en rechtstreeks verbonden met de opslagruimten onder de paleizen. Hierdoor konden de families rechtstreeks wijn verkopen aan klanten, die zij via een kan of fles naar het befaamde wijnvenster brachten. Het geld werd door klanten overhandigd door de opening. Later werden andere producten, zoals olijfolie, meel, groenten, vlees en meer, via dezelfde vensters verkocht en de meer welwillende families gaven ook gratis eten en wijn aan arme mensen die op de deur klopten.

wijnvenster florence

Nieuw leven ingeblazen

Er waren ooit honderden van deze speciale vensters in de stad, maar na verloop van tijd, toen adellijke families vertrokken en hotels, bedrijven, appartementencomplexen en meer de gebouwen overnamen, raakten de wijnvensters in onbruik. Ze werden vaak verzegeld of kregen een andere bestemming, waardoor er vandaag de dag nog slechts 150 zijn overgebleven, hoewel de meeste dichtgemetseld of gesloten zijn. Het enige nog functionerende exemplaar is die van restaurant Babae, Via Santo Spirito 21/ r, Florence.

Het venster was er toen we de plaats kochten, het zag eruit zoals het nu is, aldus een van de eigenaren, Chiara Cati, “alles wat we moesten doen was het opnieuw openen en het woord rond laten gaan.” Ze realiseerden zich dat ze de oude praktijk in ere moesten houden en introduceerden hun “L’ora della Buchetta”, één uur per dag (behalve op maandag, wanneer ze gesloten zijn) serveren ze glazen wijn door het venster.

Opzoek naar een accommodatie in Toscane?

Wijnvensters zelf uitproberen?

Wil jij de wijnvenster van Florence zelf ontdekken en proberen? Wij kunnen je helpen bij het zoeken van een prachtige locatie, helpen met het boeken van de reis, en het organiseren van de de grote dag.  Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen