Wijn maken in Italië: hoe werkt het druiven oogsten?
2 min. leestijd

Wijn maken in Italië: hoe werkt het druiven oogsten?

Meerdere heb ik er mee mogen maken en ik kan zeggen het is een ge-wel-dige happening, welke je een keer mee moet maken. Hard werken maar een onvoorstelbare gezelligheid en heerlijk eten.

Druivenoogst in Italië

De druivenoogst is het moment waarop de in de wijngaard geteelde druiven worden geoogst en naar de wijnmakerij worden getransporteerd voor het vinificatieproces, de verandering van de most (de geperste druiven) in wijn.

Het oogsten van druiven is één van de belangrijkste fasen van de oogst. Elke fase wordt  zorgvuldig gecontroleerd met als resultaat een goede kwaliteit wijn.

Het beginnen van de vendemmia is afhankelijk van verschillende factoren: de weersomstandigheden, productiegebied en de kwaliteit van de druiven. Maar niet alleen de techniek en de kennis van de wijngaard zijn de belangrijkste facetten van de wijnoogst. Maar eigenlijk wordt deze periode in het jaar gekenmerkt door een sterke sociale betrokkenheid, de gezelligheid en het samen zijn met familie, vrienden, buren en kennissen. Er wordt altijd na de vendemmia aan lange tafels gegeten en gedronken.

Het oogstseizoen vindt hoofdzakelijk plaats tussen eind augustus tot begin november, afhankelijk van de rijpheid van de verschillende druivensoorten, of wanneer in de druif de verhouding tussen het percentage suikers en die van zuren de optimale waarde hebben bereikt voor het type wijn dat wordt geproduceerd.

druiven plukken

Handmatig en mechanisch druiven oogsten

Handmatige inzameling wordt rechtstreeks door de operators uitgevoerd met behulp van trolleys of containers. Dit type oogst wordt voornamelijk uitgevoerd voor de productie van selectiewijnen en voor klassieke mousserende wijnen. Deze manier van oogsten beïnvloedt de uiteindelijke kosten van de geproduceerde wijn, maar garandeert ook een hogere selectie van de trossen.

Het mechanisch oogsten wordt uitgevoerd door middel van druivenoogstmachines. De machine verzamelt de druiven door verticaal of horizontaal te schudden. Deze methode is sneller en goedkoper en de kwaliteit blijft hetzelfde.

Ondanks de technologische vooruitgang hebben veel machines nog steeds moeite om onderscheid te maken tussen gezonde en rijpe druiven, onrijpe of rotte trossen. Gevolg hiervan is dat het gehele wijnproces een langere voorbereidingstijd kent.

Tip: 3-daagse reis in Toscane: druiven plukken

Wat zijn de basisregels voor een mooie oogst?

  • Vermijd het verzamelen van natte druiven, omdat water de kwaliteit van de most kan beïnvloeden;
  • Niet plukken tijdens de heetste uren van de dag om ongewenste gisting te voorkomen;
  • Zet de druiven in containers die niet te groot zijn om pletten te voorkomen;
  • Vervoer de druiven snel naar de kamers waar de wijn wordt gemaakt. Dit om ongewenste maceratie of gisting te voorkomen.

Als u op het punt staat een reis te organiseren om de kelders en wijngaarden te bezoeken, is de oogsttijd zeker het ideale moment om dit te doen.

De periode tussen september en oktober is de beste tijd om de oogst van rode druiven te bekijken en de Langhe in Piemonte te bezoeken, het land van de Barolo en Barbaresco.

In de Toscane zijn er de wijnkelders in de Chiantistreek. De Chianti is het grootste wijnbouwgebied in Italië waaraan het DOCG-predicaat is toegekend. DOCG staat voor : Denominazione di Origine Controllata e Garantita → Allerhoogste kwaliteitsnorm. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden.

Als je in het zuiden bent, ga dan in de richting van de regio Puglia. Rondom  Gioia del colle en Manduria gedijt de Primitivo en ook hier viert met het einde van de oogst.

Reis boeken naar Italië?

Wil jij graag de druivenoogst van dichtbij meemaken? Boek dan een driedaagse reis naar Toscane, waar je mee zult helpen aan de druivenoogst. Is dit niet wat je zoekt? Maar wil je wel de prachtige regio’s in Italië en heerlijke wijnen ontdekken? Geef dan je wensen door aan ons, wij kunnen je vervolgens een advies geven op maat. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

 

 

Reactie plaatsen