Wat is een Albergo Diffuso?
4 min. leestijd

Wat is een Albergo Diffuso?

De ‘Albergo Diffuso’, ontstaat in de begin jaren tachtig in Italië. Om mooie kleine, historische Italiaanse dorpen en stadscentra onder de aandacht te brengen. Ze zijn gelegen buiten de gebruikelijke toeristische route. De letterlijke vertaling is ‘verspreid hotel’, het is een hotel dat zich niet in een enkel huis of blok bevindt, maar uit verschillende historische gebouwen in een kleine gemeenschap bestaat. Het moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Direct beheerd door een individuele eigenaar maar het moet wel aan alle hoteldiensten voldoen
  • Kamers zijn verdeeld in bestaande verbouwde gebouwen in historische centra
  • Er moet een centrale receptie zijn met minimaal ontbijt
  • Het moet deel uit maken van de gemeenschap van het dorp, zodat gasten deel kunnen uitmaken van het lokale leven
  • De huizen en kamers mogen niet meer dan 200 meter van het ‘hart’ van het hotel liggen, daar waar zich de receptie en gemeenschappelijke ruimtes zich bevinden.

Het concept is om de gasten de ervaring te bieden om het leven in een historisch centrum van een stad of een land, waarbij ze kunnen rekenen op alle hoteldiensten, als receptie, assistentie, catering en gemeenschappelijke ruimtes.

Om een albergo diffuso te beginnen, is het eigenlijk niet nodig om iets te bouwen, maar alleen herstellen en renoveren. En het belangrijkste is om mee te doen in met de lokale inwoners en de lokale producenten te betrekken die als een belangrijk onderdeel van het aanbod worden beschouwd.

wat is een albergo diffuso

Tips voor mooie Albergo Diffuso’s

Relais del Maro

Relais del Maro Albergo diffuso, is zo’n prachtig voorbeeld van een ‘Albergo diffuso’, 3 huisjes liggen verdeeld over het dorpje, allemaal in het centrum. Rust is hier het kernwoord. De ligging leent zich perfect voor het bezoeken van de regio Ligurië en Piemonte.

albergo diffuso

Omuaxiu

Het Albergo Diffuso Omuaxiu bestaat uit tweepersoonskamers met walnoot en 2 mini-suites. De kamers, comfortabel en ruim, worden gekenmerkt door meubels en stoffen die typisch zijn voor Sardinië. De Albergo Diffuso Omuaxiu die sinds 1500 tot de Vargiu-familie behoort. In de verschillende kamers waaruit het huis bestaat, is het mogelijk om de oude ambachten terug te vinden, de aroma’s en smaken van de typische gerechten van de Sarcidano- boerenmaatschappij te voelen.

albergo diffuso

Di Malvarina

Het Albergo Diffuso di Malvarina ligt halverwege op dezelfde hoogte als Assisi en wordt ondergedompeld in de rustige en groene natuur van Umbrië. Bij Malvarina vindt u de juiste mix van ontspanning, goed eten, gastvrijheid maar vooral professionaliteit.

Eigendom van de familie Fabrizi sinds 1956, de eigenaar Claudio en zijn familie begonnen dit bedrijf in 1989 en nog steeds verwelkomt het zijn gasten met dezelfde warmte. In overleg zijn er vele activiteiten mogelijk: kooklessen, olijven plukken, mountainbiketochten en evt. begeleide trekking.

albergo diffuso

Het ontstaan

Het idee kwam van Giancarlo Dall’Ara, hij zei: maak van de dorpen een soort gastenverblijf met een centraal management dat hotelvoorzieningen biedt als schoonmaakservice, een restaurant en conciërges. Bezoekers worden onderdeel van de gemeenschap – soms zelfs de gemeenschap. “Voor mensen die niet echt in hotels willen verblijven, is dit een ideaal alternatief,” merkte hij op. Ook belangrijk: behoud zoveel mogelijk authentiek lokale details voor een sterk gevoel van plaats.

Een Albergo Diffuso boeken?

Wij kunnen je helpen bij het zoeken van een prachtige accommodatie, helpen met het boeken van de reis, en het organiseren van de de grote dag.  Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Uitgelicht: Albergo Diffuso in Matera 

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen