Italië in bezoeken in de maand mei: lente, festivals & het weer
3 min. leestijd

Italië in bezoeken in de maand mei: lente, festivals & het weer

De maand mei is voor mij één van de mooiste maanden voor een verblijf in Italië. En daar zijn goede redenen voor, het weer is er zeker een van. Het klimaat is vrij betrouwbaar en aangenaam in mei, en het is leuk warm. Bovendien zijn  er in mei tientallen festivals, feesten en evenementen in Italië.  Allemaal een waar genot om in mei Italië te bezoeken.

In Italië staat mei bekend als de rozenmaand: het landschap bloeit, de lucht is geurig met de zwoele geuren van planten en bloemen. Een waar feest van de natuur. Het weer in mei is heerlijk aangenaam, maar nog niet ondraaglijk heet.

Noord-Italië, zoals we al zeiden, is absoluut de coolste regio van het land in de maand mei, vanwege de aanwezigheid van de Alpen. In Milaan en in andere delen van Noord-Italië ligt de gemiddelde temperatuur tussen 12 en 21 graden. Mocht je afreizen naar het midden van Italië (inclusief Rome), dan blijft de temperatuur ongeveer tussen de 15 en 22 graden. In het Zuiden van Italië en Sicilië, is de late lente aangenaam en warm. Temperaturen blijven tussen 17 en 21 graden.

De maand is synoniem met lentetijd in het land, dus je zult veel lentefestivals vinden om van te genieten. Er zijn ook veel bloemenfestivals, voedselfestivals en wijnfestivals.

La Mille Miglia (de duizend mijl race)  is een zeer oud en populair evenement dat elk jaar in mei wordt gehouden: vintage auto’s reizen van Brescia (Lombardije) naar Rome en weer terug naar Brescia. Bekijk de Mille Miglia- website om de routegegevens van dit jaar te kennen.

Festivals in mei

In mei zijn er talrijke festivals. Hier zijn enkele van de meest beroemde:

De Sagra di Sant’Efisio- Sardinië

Het festival vindt plaats op Sardinië, met als hoogtepunt een vierdaagse lange processie die begint in Cagliari en eindigt in Nora, in de prachtige Romaanse kerk van Saint Efisio. Het standbeeld van de heilige wordt onderweg meegenomen, gevolgd door ruiters en verschillende versierde ossenkarren. Feesten en vieringen vinden plaats in de tijd van de sagra.

Calendimaggio- Umbrië

Het festival wordt gevierd in Assisi. Het is heel speciaal omdat het de renaissance en middeleeuwse levensstijl tot leven brengt. In de twee oude stadsdelen van Sotto en Sopra worden concerten, dansavonden, theatershows en optochten op gevoerd. De hele stad is versierd met kaarsen, fakkels, vlaggen en bloemen. Het festival vindt plaats van 7 tot 9 mei.

Accommodatie in Assisi

La Festa del Risotto a Sessame- Piemonte:

Liefhebbers van eten kunnen in het eerste weekend van mei enkele van de beste soorten risotto proeven in Sessame , in de regio Piemonte. Dit is de perfecte gelegenheid om meer over dit gerecht, afkomstig uit de 13de eeuw te leren.

mei italie

Festa dei Serpari in Cocullo- Abruzzo:

De processie van de slangen handelaars wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad, de heilige Dominic. Het beeld van de heilige wordt rondgedragen door de stad bedekt met levende slangen.

Sagra del Pesce in Camogli- Ligurië:

Voor fijnproevers is het visfestival in Camogli een geweldig evenement om naar toe te gaan. Het festival wordt gevierd ter ere van Saint Fortunato, de beschermheilige van de vissers van het dorp. Het festival, dat plaatsvindt in het tweede weekend van mei, begint met vuurwerk en een vuurwedstrijd. Op zondag wordt er verse gebakken vis aangeboden aan iedereen.

Il Palio di Ferrara- Emilia Romagna:

Il Palio di Ferrara werd voor het eerst gehouden in 1279 en vindt plaats in het laatste weekend van mei, maar er vinden elk weekend van de maand verschillende parades, wedstrijden en evenementen plaats. Een middeleeuwse parade, waarin meer dan duizend mensen zich kleden in oude kostuums en naar het kasteel van Ferrara marcheren, is een van de meest kenmerkende momenten.

Accommodaties in regio Emilia Romagna 

Mostra del Chianti- Toscane:

Wordt gehouden in Montespertoli. Als je van wijn houdt en eind mei in Italië bent, moet je even een bezoek brengen aan de Mostra del Chianti. Je kunt hier genieten van de beste wijnproducenten uit de omgeving.

festival mei italië

61° Mostra del Chianti 2018

In mei een reis boeken naar Italië?

Ben je van plan om in mei naar Italië af te reizen? Zoek je nog vliegtickets, accommodaties of wil je geholpen worden met andere praktische zaken. La Vacanza kan je hiermee helpen! Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness voelt La Vacanza een warme en innige verbondenheid met Italië. 

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen