Mini staten op Italiaans grondgebied: San Marino en Vaticaanstad
3 min. leestijd

Mini staten op Italiaans grondgebied: San Marino en Vaticaanstad

Geloof het of niet maar van een paar mini- landen die wij in Europa hebben, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino en Vaticaanstad, zijn er verschillende die de grootte hebben van sommige wijken in New York City. Dit geeft ook direct het verschil aan dat wij hier houden van kleine, mooie straatjes en staatjes. In de VS is alles groot en ruim.

San Marino en Vaticaanstad

San Marino en Vaticaanstad , bevinden zich op Italiaans grondgebied. Maar daar is dan ook alles mee gezegd, ze zijn allebei erg onafhankelijk en leven ze hun geschiedenis net als andere grote landen. San Marino ligt op de bergen in het noordelijke centrale deel van Italië, aan de Adriatische kant, terwijl Vaticaanstad in het hart van Rome ligt.

Oudste republiek ter wereld: San Marino

San Marino is de oudste republiek ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten, terwijl Vaticaanstad tegenwoordig het kleinste land is dat er bestaat. Beiden gebruiken Italiaans als officiële taal en volgden Italië in termen van valuta – van de Italiaanse Lire tot de Euro – toen de EU haar historische verschuiving maakte, hoewel geen van beide EU-leden zijn.

mini staat san marino

San Marino, zoals gezegd, de oudste republiek nog bestaande vandaag: leuk om te weten dat de kalender officieel begint op de 4e  van september, de dag van de geboorte van de Republiek, meer dan 1700 jaar geleden. San Marino onderhoudt diplomatieke betrekkingen met alle grote landen en heeft zelfs een vrij grote immigrantengemeenschap in de VS, voornamelijk geconcentreerd in Detroit. Hun belangrijkste politieke en diplomatieke banden zijn echter met Italië, met wie zeer sterke en duidelijke overeenkomsten bestaan ​​om de betrekkingen te regelen. Dit is vooral belangrijk in fiscale aangelegenheden, aangezien San Marino gemakkelijk kan worden beschouwd als een potentiële fiscaal paradijs.

san marino

Vaticaanstad

Vaticaanstad vertegenwoordigt de katholieke kerk en is, hoewel heel klein, waarschijnlijk één van de machtigste landen ter wereld en één van de rijkste. Velen beweren dat de katholieke kerk en het Vaticaan niet precies hetzelfde zijn. Vooral voor zakelijke aangelegenheden. We kunnen het echter mogelijk vergelijken met een grote multinational, en als dat het geval zou zijn, zou het Vaticaan / de kerk veruit de grootste ter wereld zijn, met ongeveer 25% eigendom van het onroerend goed van de hele wereld. Net als bij San Marino zijn de relaties tussen Vaticaanstad en Italië zeer sterk gereguleerd sinds 1929 door Benito Mussolini.

Vaticaanstad in rome

Italië niet meer als moederland

In het verleden was Italië echt het ‘moederland’ voor beide kleine landen, maar de laatste jaren, door steeds veranderde omstandigheden in Italië, zijn zowel San Marino als Vaticaanstad veel internationaler actief geworden. Nu onderhouden ze relaties met veel andere landen, waaronder de Verenigde Naties, en volgen ze niet altijd meer de Italiaanse regering en haar beleid.

Een ander interessant element van de twee staten is het recht op burgerschap . Waar San Marino een formeel systeem heeft dat erg lijkt op andere landen, met paspoorten enzovoort, verleent Vaticaanstad alleen tijdelijke burgerschappen aan mensen die rechtstreeks in het Vaticaan werken en hun naaste families. Zowel San Marino als Vaticaanstad zijn trots op hun status als naties en blijven onafhankelijk, zelfs van de natie die hen omringt, Italië.

San Marino en Vaticaanstad bezoeken?

Neem de volgende keer dat je in Italië bent de tijd om ook in deze landen toerist te zijn; je kunt dan zeggen dat je drie landen hebt bezocht!  Wij kunnen je helpen bij het zoeken van een prachtige accommodatie, helpen met het boeken van de reis, en het organiseren van de de grote dag.  Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen