Puglia: alles wat je moet weten over de regio Apulië
3 min. leestijd

Puglia: alles wat je moet weten over de regio Apulië

De meest zuidoostelijke regio van Italië is Puglia. In Nederland noemen we dit Apulië. Puglia ligt aan Adriatische Zee en Ionische zee. De regio staat bekend om zijn prachtige en schilderachtige kustplaatjes.

Verder is regio Puglia de grootste olijvenproducent van het land. Er staan zelfs twee producenten in de top 10 van beste olijfproducenten van de wereld.

Naast olijven wordt er ook veel wijn verbouwd. Salento een streek in deze regio behoort tot één van de belangrijkste wijnstreken van het land. Bekende namen als Negroamaro en Primitivo komen hier vandaan.

Apulië is opgedeeld in vijf provincies en biedt ruim vier miljoen mensen een woonplaats. Met de diverse dorpen, steden en typische kenmerken zoals de ‘trulli huisjes’ heeft de regio toeristen veel te bieden.

Voordeel van deze regio is dat het nog niet massaal ontdekt wordt. Uiteraard kiezen veel mensen voor deze bestemming, alleen is het qua aantallen nog geen massatoerisme zoals in andere regio’s soms wel het geval is.

Bezienswaardigheden

Mocht je Apulië bezoeken dan kan een bezoek aan Alberobello niet ontbreken. Hier staan maar liefst 1500 kalkstenen trulli-huisjes. Huisjes die gekenmerkt worden door het kegelvormige dak.

Sinds 1996 staan deze huisjes, die alleen in Valle d’Itria te bewonderen zijn, op de werelderfgoedlijst. Een serieuze “must to see”.

Mocht je dit wat lijken dan is deze culinaire fietstour misschien iets voor jou? Je ontdekt het landschap, de trulli-huisjes en het eten & drinken op één dag.

trulli huisjes puglia

Ook steden als Bari en Lecce zijn van harte aan te bevelen. Wat te denken van de populaire badplaats Gallipoli aan de Ionische zee. Of plaatsen aan zee als Vieste, Peschici en Mattinata.

Het is duidelijk dat Apulië veel te bieden heeft. Zie je door de bomen het bos niet meer? En ben je benieuwd naar bezienswaardigheden in de buurt van jouw accommodatie? La Vacanza heeft jarenlang in Italië gewoond en weet van de hoed en de rand. Stel gerust je vraag, en wij helpen je aan een onvergetelijke ervaring.

Reizen naar Puglia

Veel Nederlandse toeristen kiezen, als ze naar het Comomeer of naar Noord-Italië gaan voor de auto. Echter ligt Apulië in de hak van de Italiaanse laars. Hierdoor moet je uitgaan van ruim 20 uur rijden. De afstand tussen stad Utrecht en Lecce is ruim 2000 kilometer.

Daarom wordt het vliegtuig vaak verkozen boven deze lange autorit. Met het vliegtuig is deze regio goed te bereiken. Vanuit Nederland is het logisch om een ticket te zoeken waarbij je land in Pescara, Bari of Brindisi.

Het vliegveld van Pescara wordt vaak gekozen wanneer de eindbestemming in Noord-Puglia ligt. Dit vliegveld ligt ruim 3 uur af van hoofdstad Bari.

Het vliegveld in Bari zelf is één die vrij centraal ligt. Vanaf hier is heel de regio goed te bezoeken. Denk aan ruim 2 uur rijden naar Gallipoli en hou rekening met zo’n 110 minuten reistijd naar stad Lecce.

Mocht je midden of Zuid Puglia bezoeken. Dan kun je ervoor kiezen om te landen in Brindisi. Dit vliegveld ligt een klein uur af van Galipolli en een kleine veertig minuten van stad Lecce.

vliegtuig puglia

Voldoen beide opties niet aan je wensen?  Dan kun je altijd nog de trein pakken. Hou wel rekening mee met een zo’n 25 uur durende reis. Tickets, vertrektijden en kosten kun je vinden op de website van NS-internationaal.

Heb je liever geen gedoe? Of vind je het uitzoeken geen leuk werk? Schakel dan de kennis van La Vacanza in. Met onze ruime ervaring in het land Italië organiseren wij een reis op maat voor je.

Weer en klimaat in Puglia

Het klimaat van Puglia is mediterraan. Dat betekent veelal warme zomers en milde winters met weinig kans op neerslag.

Zoek jij een zonvakantie in de maanden juli en augustus, dan is deze regio van harte aan te bevelen. Met gemiddeld 11 zonuren per dag en een gemiddelde temperatuur van 28 graden, is het voor zon liefhebbers hier goed vertoeven. Met temperaturen van 26 graden en een gemiddelde zee temperatuur van 21 graden is het ook in de maanden juni en september hier goed uit te houden.

puglia italie

Ben je er inmiddels over uit dat dit jouw reisbestemming is? Maar zoek jij nog leuke activiteiten en accommodaties?

Om nare verassingen te voorkomen test La Vacanza alle aangeboden accommodaties. Ook activiteiten en excursies (zoals: een wandeltocht door Altamura) wordt op basis van eigen ervaring aangeboden.

Misschien vindt je dit ook interessant?

Georganiseerde rondreizen

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land
Reactie plaatsen