Emilia Romagna: wat moet je van deze regio zien en weten?
2 min. leestijd

Emilia Romagna: wat moet je van deze regio zien en weten?

Een toch nog redelijk onbekende regio die absoluut een bezoek waard is. Emilia Romagna strekt zich bijna uit over het land met zijn oostelijke grens langs de Adriatische Zee en het westelijke gebied grenzend aan de Ligurië. In het noorden grenst Emilia Romagna aan de regio’s Lombardije en Veneto, terwijl in het zuiden Le Marche, Toscane en de onafhankelijke republiek San Marino liggen.

Steden in Emilia Romagna

De prachtige stad Bologna is de hoofdstad van Emilia Romagna. Het is een stad met veel bijnamen, de bekendste is La Grassa (De vette). Dat gemakkelijk te begrijpen is als je de talloze Bolognese specialiteiten probeert die je op elke hoek kunt vinden. Het is de thuisbasis van de oudste universiteit in de westerse wereld. De Piazza Maggiore is het hart van Bologna en hier bevindt zich ook de Duomo van de stad. Voor een prachtig uitzicht over Bologna moet je de Torre degli Asinelli, een van de twee slanke, scheve torens in het hart van de stad beklimmen.

Leuk om te doen: Bologna fietstour 

Parma is een andere stad in Emilia Romagna die beroemd is om zijn eten. Zowel Prosciutto di Parma als Parmigiano-Reggiano zijn bekende namen over de hele wereld, maar ook in Parma is er meer dan alleen maar goed eten. De Piazza Duomo met zijn kathedraal, is een charmante ruimte die wordt gedomineerd door de romaanse façade van de kerk en de Campanile. De achthoekige Battistero is zeer uniek en gemaakt van rose marmer dat in de zon schijnt. Vanuit Parma zijn dagtrips naar het platteland met zijn vele kastelen waar er bij sommige ook geslapen en heerlijk gegeten kan worden.

Ravenna is drie keer in haar geschiedenis de hoofdstad geweest die ons vandaag met een schat aan artistieke schatten en een UNESCO Werelderfgoed heeft achtergelaten. De belangrijkste schatten van Ravenna zijn de mozaïeken.

emilia romagna - bologna

Italiaanse producten uit regio Emilia Romagna

De Italiaanse keuken bestaat uit vele heerlijke producten uit de Emilia Romagna. De pasta, sauzen, kazen en varkensvleesproducten van Emilia Romagna zijn wereldberoemd en nog steeds op de traditionele manier gemaakt. Gevulde pasta omvat de Tortellini van Emilia en de Cappelletti van Romagna, geserveerd met de beroemde Bolognese Ragu . Emilia Romagna is de thuisbasis van de meest populaire Italiaanse kaas; de Parmigiano-Reggiano.

Tot de varkensvleesproducten behoren de beroemde Prosciutto van Parma, de Mortadella van Bologna en de Zamponi (gevulde varkenspoot!) van Modena. Romagna is ook bekend om zijn vis- en zeevruchtengerechten, waarbij de paling een favoriet is van Comacchio. Het gebied van Modena is ook de thuisbasis van de felbegeerde Balsamico azijn van Modena.

Mocht je enthousiast van worden deze regio en de Italiaanse keuken, dan is deze vijfdaagse kookrondreis iets voor jou.

parmaham

Italiaanse wijnen

De wijnen van Emilia Romagna zijn ook erg populair in heel Italië. De sprankelende rode Lambrusco Salamino di Santa Croce (DOC) is een fruitige, volle wijn. Geniet ook van de  droge witte wijn Albana di Romagna (DOCG), al populair sinds de Romeinse tijd. De heerlijke Trebbiano di Romagna (DOC) past goed bij visgerechten uit Romagna en is een wijn met een eeuwenoude afkomst.

Reis naar Emilia Romagna boeken?

Helemaal klaar voor een reis naar La Romagna? Boek die dan bij La Vacanza! Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza hét reisbureau voor reizen naar Italië.

Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursiestot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen