Basilicata: regio in Italië, tussen Calabrië en Puglia in
3 min. leestijd

Basilicata: regio in Italië, tussen Calabrië en Puglia in

De prachtige regio Basilicata is gelegen tussen tussen regio’s Calabrië en Puglia, in het zuiden van Italië dus. Het is compleet genieten van prachtige dorpjes, ongerepte natuur van de kleuren, geuren en smaken en even niet denken aan de dagelijkse stress.

In de heuvels liggen prachtige historische kleine dorpjes tot een hoogte van 1000 m. Plekken waar de zuivere lucht, de echte smaken en de schoonheden van de natuur overheersen.

Een groot deel van de regio Basilicata bestaat uit bergen met bossen en een spectaculair landschap en het hele jaar goed kunt eten. Er zijn zoveel prachtige plekken om te verkennen. Dit kan te paard, op een mountainbike of gewoon te voet. Geniet van de beekjes die afdalen uit de bergen, meren omgeven door weelderige vegetatie en dan de azuurblauwe zee.

Een zee die een overvloed aan activiteiten biedt zoals raften of canyoning, roeien  of  zeilen, duiken of  vissen.

Lokale producten uit Basilicata

Bijvoorbeeld: de  panella –  grote broden met een mengsel van bloem en gekookte aardappelen – en de  pancotto – sneetjes geroosterd brood, verzacht in de bouillon en verrijkt met eieren – zijn twee typische broodgerechten. Heel belangrijk is de groente, de  ciammotta  (gebakken aardappelen, paprika en aubergine gekruid met tomaat), de cialledda met tuinbonen, aardappelen en artisjokken en de lampaggioni salade .

reis boeken basilicata

Waarom Matera bezoeken?

Een bezoek aan Matera is een absolute ‘must’, men kan niet om de beroemde ‘Sassi’ heen, die de stad over de hele wereld beroemd heeft gemaakt en alleen al een reis naar Basilicata dus waard is. De ‘Sassi’ zijn  huizen  die elkaar overlappen en met elkaar verbonden zijn door kronkelende straatjes en brede trappen, bewoond tot het midden van de vorige eeuw, alleen de gevels zijn metselwerk, terwijl de rest – vaak een eenpersoonskamer – in de rots is uitgehouwen. De Sassi vormen een soort stad onder de stad – una citta Sotteranea – ze worden nog altijd bewoond en er bevinden zich restaurants, museum, winkeltjes, galerie en zelfs een hotel. Sinds 1993 staat de stad op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Naast de huizen zijn er ook een reeks kerken uitgehouwen in de rotsen, een prachtige panorama. Eén van de belangrijkste monumenten is de grot kerk  van de  Saint Lucia van de Malve , opgericht door een benedictijnse gemeenschap rond de achtste eeuw, ook de  kerk  van  Madonna dell’Idris, die leidt naar de crypte van San Giovanni in Monterrone, rijk aan opmerkelijke fresco’s uit verschillende perioden is een bezoek waard.

Matera is dus niet voor niets uitgeroepen in 2019 – samen met de Bulgaarse stad Plovdiv – tot Culturele hoofstad van Europa.

Misschien is dit wat je zoekt?

 

Matera in basilicata

Ontdek regio Basilicata

In de buurt van Matera bevindt zich ook het historische en natuurlijke archeologische park van  de rotskerken van Matera, een historisch en archeologisch erfgoed met meer dan 160  rotskerken , drie  neolithische dorpen (Serra d’Alto, Timmari en Murgia Timone), en een onbekend aantal prehistorische graven.

Wanneer je meer naar het zuidoosten rijdt van Matera liggen daar ook een aantal prachtige stadjes bijv. Montescaglioso , met de prachtige abdij van San Michele Arcangelo. Of Miglionico, met het imposante Malconsiglio-kasteel. Wat te denken van Bernalda, met het kasteel uit de vijftiende eeuw, en de stadjes Tricarico, Grassano, Irsina en Ferrandina, allemaal rijk aan monumenten.

Verder zuidwaarts kom je in het pittoreske gebied van  Calanchi  met heuvels van witte kleien, pinakels, kegels en kleine canyons gebeeldhouwd door de zon en regen. Belangrijk is ook het  charmante  dorp  van  Craco , onbewoond maar met een prachtige geschiedenis met het kasteel en een groep huizen vast geklampt aan de rots met kronkelende steegjes, trappen en kleine pleintjes.

Reis naar Basilicata boeken?

Ben je er helemaal klaar voor? En wil jij graag een reis naar Basilicata boeken? Boek die dan bij La Vacanza! Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza hét reisbureau voor reizen naar Italië.

Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen