Pasen in Italië - Traditionele feesten
5 min. leestijd

Pasen in Italië - Traditionele feesten

Zoals elk christelijk feest speelt Pasen (Pasqua) een centrale rol in Italië: het is het tweede belangrijkste feest na Kerstmis.

Het historische en culturele belang van de katholieke kerk in Italië is heel belangrijk. Dus tijdens de heilige week in heel Italië vieren mensen Pasen met rituelen, processies en … met meer dan 3.000 passiespelen op Goede Vrijdag! Op Paaszondag, na de lange vastentijd, vieren mensen de opstanding. De dag erna, op Paasmaandag ( Pasquetta genoemd – de kleine Pasen), is het meestal gewijd picknicks, met vrienden of met het gezin.

Daarom raad ik je van harte aan om Italië te bezoeken tijdens Pasen. Het is een leuke drukte want het hele land is op vakantie. Ontdek deze prachtige en typisch Italiaanse traditie. Het is absoluut de moeite waard om deze ervaring op te doen.

Waar Pasen vieren in Italië?

Als je eenmaal hebt besloten om  rond Pasen Italië te bezoeken is natuurlijk de vraag: waar precies? Elke regio heeft zijn eigen tradities en dialecten, dus elke regio, elke stad, elke kleine stad viert het op zijn eigen manier. Maar één ding tijdens de Italiaans Pasen is overal gelijk: een rijke familielunch!

In Florence is bijvoorbeeld de viering “Scoppio del carro” (explosie van de wagen) erg populair , al ong. 300 jaar een traditie. Een enorme versierde kar (gebouwd in 1679, met vuurwerk) wordt door Florence gesleept door witte ossen versierd met slingers, totdat het de Duomo (kathedraal) bereikt.

pasen italie

Het begint allemaal rond 10 uur ’s ochtends, een priester steekt met behulp van drie vuurstenen van Pazzino de paaskaars aan. Dit wordt op zijn beurt gebruikt om de kolen in een container op de wagen in brand te steken. De stoet, nadat hij door de straten van Florence heeft gereisd, levert het Heilige Vuur aan het aartsbisdom voor Santa Maria del Fiore, beter bekend als de Duomo. De strijdwagen wordt onderweg vergezeld door een processie met percussionisten en vlagdragers, allemaal in historische kleding, waaronder stadsambtenaren en geestelijken.

Op Sardinië is er de traditionele oosterse viering van Oliena (Nuoro), waar mensen op zondag S’Incontru (de ontmoeting) vieren. Twee processies (de deelnemers zijn gekleed in typische kostuums), de ene met een standbeeld van de Maagd Maria en de tweede met een standbeeld van Jezus Christus, ontmoeten elkaar na een lange wandeling door de straten van het dorp. Het merkwaardige is dat mensen die niet deelnemen aan de processies zich op hun balkon bevinden en dit vieren door in de lucht te schieten en de opstanding aan te kondigen.

pasen

Paasfeest in Sulmona (Italië)

Een ander prachtig paasfeest vindt plaats in Sulmona (Abruzzo); het staat bekend als La Madonna che corre in piazza (de Maagd Maria die over het plein racet) en omvat zeer sterke religieuze betekenissen en dramatische tinten, ook dankzij de personificatie van de Maagd Maria. Ze kan niet geloven in de opstanding van zijn zoon, dus gaat ze eerst langzaam de kerk uit, maar dan ziet ze haar zoon en begint ze vreugdevol te rennen om hem te bereiken.

viering pasen

Goede vrijdag in Italië

De Goede Vrijdag van Porto Recanati is de processie genaamd, “Bara de notte”. Een heel belangrijk moment voor de stad Porto Recanati is de oprichting van de Bara die plaatsvindt op maandag van de Heilige Week.

Na de viering in de kerk wordt de replica van Christus boven de kist geplaatst. Eèn van de belangrijkste momenten waarop veel mensen aanwezig zijn. Het wordt gedragen door twaalf “sciabbegotti ” of vissers uit Porto Recanati. Bij de processie zie je ook drie vissers met een kap  en op blote voeten. Zij vertegenwoordigen Christus en de rovers aan het einde van de processie.  De processie eindigt in de kerk van San Giovanni Battista. Zij volgen altijd hetzelfde pad, ook in de regen. In het geval dat de Bara niet kan vertrekken, wordt het beschouwd als een slecht voorteken voor alle inwoners van Porto Recanati.

Heilige week en Pasen in Enna (Italië)

Een van de meest suggestieve periodes om Enna (stad in Sicilië) te bezoeken is zonder twijfel die van de Heilige Week en Pasen. De riten worden herhaald die dateren uit de periode van Spaanse overheersing (XV-XVII eeuw). De riten van de Heilige Week in Enna openen op Palmzondag. Ze eindigen op Albiszondag, een week na Pasen. Van Palmzondag tot de late ochtend van de Heilige Woensdag gaan 15 broederschappen, elk op een dag en op de vastgestelde tijd, beginnen in processie van de kerk waartoe zij behoren, naar de Duomo voor de plechtige aanbidding van de Eucharistie, een ritueel dat de bewoners van Enna: de ‘Urura’ noemen.

feest pasen

Paasviering zelf beleven?

Wil jij graag Pasen vieren in Italië? Wij kunnen je deze prachtige Italiaanse traditie van harte aanbevelen. Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen