Lucca stad in Toscane: historie, tips & bezienswaardigheden
4 min. leestijd

Lucca stad in Toscane: historie, tips & bezienswaardigheden

Lucca is een van de mooiste steden van de regio Toscane, een tussenstop die echt niet gemist mag worden. De stad kan op één dag worden bezocht, maar als je echt wilt genieten dan blijf je een paar dagen. Het is gelegen in de vlakten aan de voet van de Apuaanse Alpen en ligt op minder dan een half uur van de kust van Versilia.

Lucca: Middeleeuwse stad

Overal in deze middeleeuwse stad vind je monumenten die verschillende historische tijdperken vertegenwoordigen. Te beginnen met een Romeins amfitheater – Piazza dell’Anfiteatro – een cirkelvormige, opvallend plein die uit de ruïnes van oude tribunes is ontstaan. De bijnaam van de “stad van 100 kerken” is nauwelijks willekeurig – de stad heeft een ongelooflijke verzameling kerken. Beginnend met de kathedraal van Saint Martin (Duomo di San Martino). Wandelend door de mooie straatjes van Lucca kom je op prachtige plekken. Bekijk dan ook eens de basiliek van San Frediano en de kerk van San Michele. Naast kerken heeft Lucca veel meer te bieden.

Torens in Lucca: die je gezien moet hebben

Er zijn meer dan honderddertig torens in Lucca. Twee die je moet bekijken zijn:

Torre dell’ Orologio

Deze toren aan de Via Filungo stamt uit de dertiende eeuw. Hij is ongeveer vijftig meter hoog en de hoogste van de honderddertig torens die Lucca ooit rijk was.

Torre Guinigi

De toren met de bomen (steeneiken) aan de Via Sant’Andrea 45. De Guinigifamilie, waarnaar hij verwijst, was een van de meest invloedrijke families van kooplieden uit Lucca uit de 13e eeuw.

stad lucca

Lucca: de geschiedenis

De stad Lucca is altijd ommuurd geweest, in ieder geval vanaf 180 v.Chr. De huidige vestingmuren rondom de stad werden gebouwd tussen 1504 en 1645, vooral tegen aanvallen vanuit Florence. De huidige muur heeft nooit blootgestaan aan militaire bedreigingen. Echter zijn ze wel van bijzonder groot nut geweest.  Namelijk op 18 november 1812, toen de stad werd bedreigd door een overstroming door de buiten de oevers getreden rivier de Serchio.

Groothertogin van Toscane Elisa (jongste zus van Napoleon) kon de stad niet meer in omdat alle poorten hermetisch waren afgesloten. Deze waren gesloten voor het water. Waardoor Elisa over de muur gehesen moest worden.  De muur heeft een omtrek van ruim vier kilometer, tot dertig meter breed en twaalf meter hoog en verkeert nog steeds in goede staat. Er is een park aangelegd en er is een fiets- en wandelpad. Een giro della mura (= een rondje op de fiets over de muur) is zeer aan te raden. De huidige muur heeft zes toegangspoorten:

  • Porta San Pietro (1565 – Zuid), de meest zuidelijke poort, vlak bij het station
  • Porta Santa Maria (1592 – Noord) komt uit op de Piazza Santa Maria
  • Porta San Donato (1629 – West) komt uit op Piazzale Verdi
  • Porta Elisa (1811 – Oost) komt uit op de Via Elisa (genoemd naar Elisa Bonaparte)
  • Porta Sant’Anna (1910 – West) komt uit op de Via San Paulino, en is gebouwd voor gemotoriseerd verkeer dat niet door de Porta San Donato kan
  • Porta San Jacopo (1930 – Noord)

Misschien vanwege het feit dat het middeleeuwse centrum nog vrijwel volledig intact is, is Lucca werkelijk fantastisch.

Accommodaties nabij Lucca

lucca

Lucca: een reis boeken?

Wil jij de middeleeuwse stad Lucca zelf ontdekken? Boek dan een reis naar deze prachtige stad in Toscane. Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen