Kustplaatsen aan de Tyrreense zee
in Regio's
9 min. leestijd

Kustplaatsen aan de Tyrreense zee

Een groot deel van Italië grenst aan zeewater. Zo grenst het oosten van Italië aan de Adriatische zee. Het zuiden aan de Ionische zee en het westen aan de Tyrreense zee.

Dit artikel gaat over de laatstgenoemde zee, namelijk de Tyrreense zee. Deze zee is onderdeel van de Middellandse zee en grenst aan de Italiaanse regio’s Latium, Campanië, Calabrië en Toscane. Ook de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië zijn omringd door de wateren uit de Tyrreense zee.

In het noorden loopt het zeewater over in de Ligurische zee, deze zee grenst aan de regio’s Piëmont, Emilia Romagna, Toscane en Ligurië.

De Tyrreense zee maakt in het zuiden, via de Straat van Messina, verbinding met de Ionische zee. De Ionische zee ligt aan het zuiden van Italië en is net als de Tyrreense zee onderdeel van de Middellandse zee. Italiaanse regio’s als Sicilië, Calabrië, Basilicata en Apulië grenzen hieraan!

Kustplaatsen aan de  Tyrreense zee

Zoals gezegd grenzen de Italiaanse regio’s Latium (Lazio), Campanië, Calabrië, Toscane, Sicilië en Sardinië aan de Tyrreense zee. Maar wat zijn nou de mooiste badplaatsen en stranden? We sommen er per regio een aantal voor u op.

Latium (Lazio)

Regio Latium heeft met de hoofdstad Rome ontzettend veel te bieden. Maar naast deze prachtige stad heeft de regio Lazio (zoals wij het in Nederland noemen), ook veel mooie kustplaatsen en badplaatsen.

Sabaudia of San Felice Circeo

Op een kleine 100 kilometer van Rome ligt de stad San Felice Circeo. Een stad die zeer de moeite waard is om te bezoeken. Allereerst al om zijn gezelligheid en levendigheid. Maar ook zeker om zijn ligging aan de Tyrreense zee. Veel toeristen en lokale bevolking trekken uit naar de stranden van Sabaudia (Dune di Sabaudia).

Terracina

Ten zuiden van het prachtige Rome, op ongeveer een uur rijden, kom je terecht in Terracina. Een dorp die bij veel toeristen bekend staat als prachtige badplaats. Dit komt voort uit het immens lange zandstrand en het hemelsblauwe water.

Sperlonga

Twintig kilometer van Terracina ligt Sperlonga. Een prachtige kuststad ten zuiden van Rome. Veel mensen beweren dat de baai van Sperlonga mooier is dan de toeristische Almalfi kust. Die conclusie laat ik liever aan u over! Maar dat Sperlonga prachtig is om te bezoeken mag duidelijk zijn. Het eten, het drinken, het prachtige weer, de witte huizen en de prachtige rotsen maken het goed toeven.

Gaeta

Gaeta is een stad met zo’n 21.000 inwoners. De stad heeft herbergt meerdere prachtige stranden. Eén van de meest bezochte stranden is strand Serapo. Dit strand ligt het dichtstbij de stad en is zodoende het drukstbezocht. Ook de stranden Sant’Agostino, Monte Orlando, Motanga Spaccata en Grotta del Turco zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Pontijnse eilanden

Mocht u de tijd hebben of in de buurt zijn dan is het aan te raden om de Pontijnse eilanden te bezoeken. De Potijnse eilanden is een eilandengroep midden in de Middellandse zee. Om alle zes de eilanden te bezoeken is het aan te raden om hier minimaal een weekend voor uit te trekken.

Foto van de Pontijnse eilanden aan de Tyrreense zee

Campanië

Campanië grenst in het noordwesten aan Litium en in het westen aan de Tyrreense zee. Hoofdstad van deze regio is het welbekende Napoli. Naast deze prachtige stad zijn er ook drie prachtige eilanden verbonden aan deze regio, namelijk:

  • Ischia
  • Capri
  • Procida

Zoekt u mooie badplaatsen en stranden in Campanië? We nemen er een aantal met u door.

Amalfikust

De Costiera Almafitana in Nederland genoemd als de Almalfikust is een zeer bekende kuststreek van Italië. In de zomerse maanden strijken veel toeristen neer in aanliggende dorpjes. De kust is voor iedereen toegankelijk. Bekende sterren als Leonardo di Caprio vieren hier jaarlijks hun vakantie maar ook veel Nederlanders zoals u en mij kiezen voor deze vakantiebestemming.

Capri

Capri is werkelijk prachtig. Het eiland van zo’n 10 vierkante kilometer wordt door ontzettend veel toeristen bezocht. Wij snappen heel goed waarom dit zo is. De hemelsblauwe lucht, het fantastische klimaat en het eten en drinken geven u het absolute vakantiegevoel. Moetgezegd dat als u een dagje op het strand wil liggen u moet kiezen voor een andere locatie (bijvoorbeeld Ischia). Capri herbergt veel grotten en rotsen en weinig zandstranden.

Ischia

Ischia is het grootste eiland van Campanië en telt zo’n 60.000 inwoners. In tegenstelling tot het eiland Capri vind je hier wel prachtige en lang uitgerekte zandstranden. Maar het eiland heeft (veel) meer te bieden. Zo biedt het eiland meerdere leuke plaatjes om te bezoeken. Maar ook de volle havens met kleurrijke bootjes zijn een genot om naar te kijken. En wat te denken van het heerlijke weer, eten en drinken?

Ischia is fantastisch om te bezoeken als je op vakantie gaat naar Italië

Calabrië

Calabrië is een regio in het zuiden van het Italië. De regio vormt de punt van de laars en grenst aan de Tyrreense en Ionische zee. De regio biedt meer dan 800 kilometer strand en herbergt een aantal prachtige kustdorpjes.

Tropea

Tropea is zeer bekend dorpje bij veel toeristen. Het dorpje ligt op een rots wat zorgt voor prachtige uitzichten. Het prachtige blauwe water in combinatie met het warme weer maakt het voor veel zonliefhebbers en strandliefhebbers tot een absoluut hoogtepunt.

Capo Vaticano

Capo Vaticano is een plaats in de Italiaanse gemeente Ricardi. Het plaatsje staat bekend om zijn heldere zeewater en witte stranden. Het dorpje is met zijn smalle straatjes, nauwe pleinen en gezellige restaurants typisch Italiaans en zeer de moeite waard om te bezoeken!

Foto van het strand Capo Vaticano, een prachtig strand aan de Tyrreense zee

Toscane

Denk jij bij Toscane gelijk aan groene en glooiende heuvels? Dan heb je voor een deel gelijk! Alleen Toscane heeft nog veel meer te bieden, waaronder enkele prachtige plaatsen aan de kust. Benieuwd welke? We nemen ze met je door.

Spiaggia della Padulella

Het eiland Elba hoort bij Toscane. Veel mensen nemen Elba als vakantiebestemming niet serieus. Zonde, want het serieus prachtig te noemen. Het is op Sicilië en Sardinië na ook het grootste eiland van Italië. Het strand Spiaggia della Padulella wordt genoemd als het mooiste strand van Toscane. Maar daar blijft het niet bij. De lokale bevolking en de vele toeristen durven te beweren dat het zelfs één van de mooiste stranden van Italië is.

Spiaggia di Cavoli

Ook voor deze prachtige strandlocatie blijven we op het eiland Elba. Het kristalheldere water en de gouden zandstranden maken de uitzichten adembenemend. Het strand is omgeven door hoge kliffen waardoor u lekker beschut en vrijuit kunt genieten.

Cala Violina

Bent u liefhebber van het onderwater leven? Dan is dit strandje absoluut de moeite waard. U hoeft niet eens met uw hoofd onder water. Het water is namelijk zo helder dat u zelfs de kleinste dingen goed kunt aanschouwen. Enige nadeel is dat dit strandje alleen te voet te bereiken is. Het strand is gelegen in het natuurreservaat Bandite di Scarlino.

Cala Violina een strand in een natuurreservaat

Sardinië

Sardinië is één van de grootste eilanden van Italië. Alleen Sicilië is groter. Het eiland ligt midden in de Tyrreense zee wat een onderdeel is van de Middellandse zee. Ben je benieuwd naar enkele prachtige kustplaatsen? We nemen er een paar met u door.

Baia Sardinia

Baia Sardinia ligt in de mooiste baai van het eiland en kent meerdere prachtige zandstranden.  Naast de prachtige stranden heeft de stad die klein van omvang is meerdere leuke winkeltjes, terrasjes en restaurants.

San Teodoro

De plaats San Teodoro op het eiland Sardinië telt zo’n 3500 inwoners. San Teodoro is bij veel toeristen vrij bekend. Dat komt met name vanwege de prachtige zandstranden La Cinta, Cala d’Ambra en Isuledda.

Alghero

De populairste vakantiebestemming van Sardinië is zonder meer Alghero. De stad herbergt kilometerslange stranden. Denk maar eens aan de stranden Capo Caccia, Spiaggia Lazzaretto en het Spiaggia delle Bombarde.

Alghero een stad op het prachtige eiland Sardinië grenzend aan de Tyrreense zee

Sicilië

Het grootste eiland van Italië is Sicilië. Het eiland ligt ten zuidwesten van het eveneens prachtige Calibrië. Sicilië heeft om en nabij zo’n 5 miljoen inwoners en heeft naast vele mooie kustplaatsen en uitgerekte stranden meerdere steden en dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Palermo

Palermo is de hoofdstad van het eiland. De stad behoort zeker tot de mooiste plaatsen van Sicilië. De prachtige gebouwen, de mooie haven, het heerlijke weer, het uitgaansleven en het heerlijke eten en drinken maken de stad tot een bruisend geheel. De stad heeft zoveel te bieden dat er voor ieder wat wils is.

Trapani

Trapani is een kleine stad ten westen van de hoofdstad Palermo. De stad heeft zo’n 70.000 inwoners en de omgeving van Trapani kent meerdere zandstranden die moeite waard zijn om te bezoeken.  Met name het strand San Vito Lo Capo (op ongeveer 45 minuten van Trapani) is bij veel toeristen bekend. Een bezoek aan dit prachtige strand doet Caribisch aan en is een absolute ‘must to see’.

Trapani stad op Sicilië grenzend aan de Tyrreense zee

Reis boeken?

Wilt u graag een vakantie of rondreis boeken aan de Tyrreense zee? Wilt u geen gedoe en ongestoord en met een gerust hart op vakantie? Lavacanza heeft al meer dan 15 jaar ervaring in Italië en kan u van A tot Z wegwijs maken. Bent u opzoek naar accommodaties? Wilt u een auto huren? Bent u benieuwd naar meerdere leuke dorpjes? Of vraagt u zich af of u er een autovakantie of vliegvakantie van moet maken? Vraag het ons gerust dan kunnen wij u vrijblijvend helpen!

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie voor het land
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land
Reactie plaatsen