Het ontstaan van keramiek: Sicilië in Italië
2 min. leestijd

Het ontstaan van keramiek: Sicilië in Italië

De ware oorsprong van keramiek is vaak onbesproken en nog onbekend. Ondanks dat kunnen we met zekerheid zeggen dat de traditionele majolica-stijl van keramiek, een stijl is die op Sicilië is ontstaan. Deze vorm van keramiek is nu overal ter wereld bekend is.

Keramiek van Sicilië

De keramiek van Sicilië ontstond rond de 6e eeuw voor Christus. Keramische stukken werden toen vooral gebruikt om functionele redenen. Zo verschenen ze in eenvoudige vormen. Pas later werd keramiek als decoratie gebruikt. Ook de kwaliteit van het product werd beter. Keramiek uit Sicilië werd altijd beïnvloed door de oosterse stijl van geglazuurde keramiek. Een look die oorspronkelijk door Arabieren in het gebied werd geïmporteerd.

De meest productielocaties van keramische werken bevonden zich in Palermo, Sciacca, Siracusa en Agrigento. De meest gevraagde keramische stijl was de Gela. In de 18e eeuw was Palermo, naast een belangrijk keramisch centrum, ook het belangrijkste centrum voor tegels en meubels voor villa’s. Aan het begin van de 20ste eeuw werd de fase van de industriële productie ingehuldigd, dankzij het succes van de Liberty-stijl en de bloemmotieven. Dit was in die tijd dat de Siciliaanse majolica over de hele wereld bekend werd.

keramiek

Productie van keramiek

Steden als Sciacca, Santo Stefano di Camastra, Caltagirone en Palermo (hier vind je een mooie accommodatie nabij Palermo) zijn de beroemdste en bekendste keramiekproductie steden. Keramische leerlingen zijn verspreid over het eiland aan het werk en houden de oude tradities in ere.

De productie van Siciliaanse keramiek was eerst gebaseerd op de productie van aardewerk en voor dagelijks gebruik. Later werd het ingezet voor het bewaren van medicijnen of specerijen. Keramiek werd in een laters stadium versierd met prachtige afbeeldingen en alledaagse taferelen. De meest voorkomende thema’s en onderwerpen die op het Siciliaanse keramische werk worden voorgesteld zijn gravures, figuren van heiligen en de afbeeldingen van beroemde en bekende mannen.

In de loop van de tijd verbeterden keramische vakmensen, bekend als cannatari, de traditie en bleven de meest gebruikte kleuren geel, groen, blauw en turkoois. Dit zijn nog steeds de belangrijkste kleuren.

Museum van keramiek van Caltagirone

De geschiedenis van het meeste van de keramische productie van Sicilië is te zien in het Museum van Caltagirone, het op één na beste keramische museum in Italië; na het museum in Faenza. Het museum van Caltagirone exposeert ongeveer 2.500 kunstwerken. Hierdoor krijgt  de bezoeker een overzicht van de geschiedenis en productie van keramiek.

keramiek

Museum in Sicilië bezoeken?

Wil jij graag het Museum van Caltagirone bezoeken? Of ben je opzoek naar andere excursies op Sicilië? Vraag dan naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen