De goede smaken van Italië
7 min. leestijd

De goede smaken van Italië

In Italië zijn zoveel typische producten en gerechten om te proeven, zoveel verschillende smaken, zoveel van hoge kwaliteit. Ik heb een selectie gemaakt van enkele van de meest bekende producten op de Italiaanse tafel. Dit alles afkomstig uit elk deel van het land.

Parmigiano

De Parmezaanse kaas. De productie van deze kaas is ontwikkeld en officieel gecertificeerd in de volgende gebieden: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna en Mantova in de regio Emilia Romagna. De sterke, scherpe smaak van een goede Parmezaanse kaas wordt bereikt door meerdere jaren van veroudering. Het kan worden geserveerd als voorgerecht met vleeswaren, geraspt bovenop pasta en als een vulling van hartige taartjes. Veel mensen eten het als dessert met fruit (veel voorkomende combinaties zijn parmezaanse kaas en peren, of parmezaanse kaas en vijgen). Proef het ook eens met een traditionele aceto balsamico.

parmezaanse kaas

Pane (brood)

Italië heeft een rijke broodtraditie, elke regio heeft zijn eigen brood. Allen via verschillende recepten en technieken gemaakt en allem met hun eigen vorm.
De bekendste is misschien wel een Schiacciata, vooral in de Toscane. Het is een plat brood, gekruid met olijfolie en zout.

Iedereen kent ook de ciabatta, een plat, luchtig, rechthoeking brood met een knapperige korst. Oorsponkelijk afkomst uit de omgeving van het mooie Comomeer. Het deeg met veel water, werd in lange repen op de ovenbodem gebakken.

Pannetone is een luxe broodsoort met vruchten of rozijnen uit Milaan en wordt metname rond Kerst gegeten. Maar moet toegeven ook met een kop koffie of tijdens een lunch genieten de Italianen steeds meer van een pannetone.

Focaccia is een plat met olijfolie besprenkeld brood uit de steenoven, het dikke deeg rollen ze uit en met de hand drukken ze het in.

pane brood

Mozzarella

Hoewel het in het hele land wordt nagebootst, komt de originele en authentieke mozzarella uit het zuiden van Italië; mozzarella kan worden gemaakt met zowel koeien- als buffelmelk. Het eerste type wordt geassocieerd met verschillende zuidelijke regio’s, zoals Calabrië, Apulië, Basilicata, Abruzzo en Molise; de tweede is daarentegen typisch voor Campania en wordt beschermd door een speciale DOP-certificering om de authenticiteit ervan te waarborgen. Mozzarella wordt gekenmerkt door een ronde vorm van verschillende maten. De consistentie ervan moet stevig zijn, maar niet hard, romig, maar niet papperig. Goede moeten melk laten sijpelen wanneer ze worden gesneden.

Tip: bewaar het nooit in de koelkast! Om zijn oorspronkelijke smaak te behouden, moet het in het water worden gelaten en vers worden gegeten.

mozzarella kaas

Ricotta

Een zachte witte kaas die vooral in het midden en zuiden van het land wordt gemaakt. Er zijn verschillende soorten ricotta : sommige zijn milder en zoeter, terwijl andere smaakvoller zijn. Je kunt het ook “affumicata” vinden, gerookt. Ricotta wordt op verschillende manieren gebruikt, afhankelijk van de regio waar je je bevind. Het kan ook worden gegeten zoals het is, of gekookt in veel cakes en hartige gerechten.

Prosciutto di Parma

De Parmaham, is uiteraard afkomstig uit Parma. Het is geen ‘normale’ prosciutto crudo, maar één van de betere smakelijkere hammen in zijn categorie. Hoewel het in de provincie Parma wordt gemaakt, is het wereldwijd beroemd. De smaak is vrij delicaat en zoet, waardoor het verschilt van de andere gezouten hammen.

Bresaola

Is een vleeswaren gemaakt van gekruid rundvlees en wordt rauw gegeten. Vaak geserveerd met rucola en Parmezaanse kaas. Voor de Italianen een typische zomerschotel: het is nooit afwezig op een goede Italiaanse tafel. Bresaola della Valtellina, oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Sondrio, in het noorden van Italië.

bresaola

Scarmoza

Scamorza is een peervormige kaas gemaakt van koemelk in de regio’s Campania, Abruzzo, Molise en Apulië. De huid is soepel, glad en dun. De kleur ivoorachtig. De smaak is zoet en fris.

scarmoza

Mortadella

Hiervoor is geen vertaling in andere talen mogelijk, omdat het een typisch Italiaans product. Het heeft het IGP-label, dat de authenticiteit van het product certificeert. De Mortadella is een specialiteit uit  Bologna. Het is een grote worst uit varkensvlees. De naam is afkomstig van ‘un mortaio della carne di maiale’ ( een vijzel voor het vlees van het varken). Het kan op allerlei manieren worden bereidt met kleine blokjes vet, met peperkorrels, met pistachenoten, met olijven. De smaak is zacht en de meeste Italianen eten het daarom vaak op een knapperig broodje. Maar wat ook heerlijk is, is een brood insmeren met verse pesto, dan mortadella en verse buffelmozarella.

mortadella

Typisch Italië zelf ontdekken?

Deze producten zijn overal in Italië te vinden. Wanneer je zeker wilt zijn dat je het origineel proeft, is het natuurlijk beter als je ze eet of koopt in de plaats van productie. Je vindt ze in supermarkten, caseifici ( zuivelfabrieken) of botteghe, kleine broodjeszaken. Deze laatste zijn vaak de beste plaats om ze te kopen, zij verkopen vooral de lokale, ambachtelijke producten in plaats van de commercieel in massa geproduceerde variëteiten in de supermarkten. Een andere manier om verse producten te krijgen voor een fractie van de prijs is om ze rechtstreeks bij in de fabriekswinkels te kopen.

Al deze typische en smakelijke producten worden meestal als voorgerechten geserveerd. In de betere bars worden ze ook vaak als snacks voor aperitivo aangeboden.

Reis boeken naar Italië?

Wil jij graag een reis boeken aar het prachtige Italië? Wij kunnen je helpen bij het zoeken van een prachtige locatie, helpen met het boeken van de reis, en het organiseren van de de grote dag.  Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen