Wijncursussen en kooklessen in Chianti (Italië)
3 min. leestijd

Wijncursussen en kooklessen in Chianti (Italië)

Al rijdend door de prachtige Chianti kwam ik bij toeval bij La Casa Chianti Classico niet ver van het prachtige Radda in Chianti, een prachtig achttien-eeuwse klooster, heeft na een lange renovatie, haar deuren in 2014 weer heropend.

Het klooster is helemaal gewijd aan de wijn en de cultuur van het gebied: het restaurant Al Convento , de exclusieve wijnbar en bistro, het Gallo Nero, een museum gewijd aan de wijn en de geschiedenis van de Chianti Classico, tentoonstellingsruimtes en diepgaande cursussen over wijn en de Toscaanse keuken, allemaal onder 1 dak.

Nieuwsgierig als ik altijd ben, kwam ik al snel aan de praat met Laura. Zij vertelde het prachtige verhaal van het ontstaan van de Gallo Nero. Die wil ik jullie natuurlijk ook niet onthouden:

“De zwarte haan, de Gallo Nero, het symbool van de Chianti Classico streek. Sinds 1924 worden de flessen van meerdere verenigde wijnboeren (consorzio) voorzien van het halsetiket van de Gallo Nero. Het gaat over de ruzies tussen de steden Florence en Siena en beide besloten hun grensposten te gaan regelen. Bij het eerste hanengekraai zou uit beide steden een ruiter vertrekken naar de andere stad. Waar ze elkaar zouden ontmoeten, zou de grens liggen tussen beide steden. De inwoners van Siena kozen een goed in het vlees zittend exemplaar, terwijl de Florentijnen het hielden bij een schriel, zwart scharminkel. En nog was de zon niet boven de horizon of de Florentijnse haan, scheel van de honger wellicht, begon te kraaien. De Florentijnse ruiter vertrok en kwam zijn tegenstrever tegen in de straten van Siena. De morele winnaar, de zwarte haan, ging de eeuwigheid in als de gallo nero van de echte Chianti.”

De Chianti: een culinaire verrassing?

Na het prachtige verhaal vertelde ze uiteraard ook over het klooster en de vele mogelijkheden als wijncursussen, kookcursussen, evenementen en bijeenkomsten kunnen hier georganiseerd worden. Gelukkig was ik er aan het eind van de middag, dus kon ik ook nog heerlijk genieten van een wijntje in de prachtige wijnbar.

Ik zou hier zeker even langs gaan, heerlijke sfeer, mooie wijnen, prachtige omgeving, adembenemende dorpjes en landschappen.

Wijncursussen in Italië

De Consorzio Vino Chianti Classico kan op verzoek, voor groepen van ten minste zeven personen, korte trainingscursussen over wijn genaamd ABC Chianti Classico voor en focust op lokale wijnen en de geschiedenis van onze denominatie geven. Voor degenen die een studiepad willen volgen, kunnen onze experts cursussen en lessen aanbieden die zijn afgestemd op de behoeften van onze gasten.

Italiaanse kooklessen

Onze kok, Emi, is klaar om de geheimen te onthullen voor de bereiding van verse pasta en de belangrijkste recepten uit de Toscaanse keuken. Na een paar uur kneden, kneden, sauteren en proeven, onder begeleiding van een leuke en deskundige leraar, en uiteraard is het daarna genieten een heerlijke lunch, bereid met hun eigen handen, uiteraard met een glas Chianti Classico!

Maatwerk reis boeken in Italië

La Vacanza heeft tien jaar gewerkt en gewoond in Italië. Alle charmante, karakteristieke landgoederen, hotels en villa’s zijn hoogstpersoonlijk bezocht. Daarnaast het eten van lokale eethuisjes en Michelin-sterren restaurants geproefd. Verder is er meermaals deelgenomen aan diverse sportieve en culturele excursies.

Het aanbod van La Vacanza is op basis van eigen ervaringen en bevindingen uitvoerig samengesteld. Wilt u een maatwerk reis boeken in Italië? 

Onmiskenbare voordelen van boeken bij La Vacanza zijn:

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land
Reactie plaatsen