Klimaat in Italië

Klimaat in Italië

Italië is al jaren een van de meest populaire toeristische bestemmingen, niet alleen vanwege de mooie landschappen, de prachtige steden of het heerlijke eten, maar ook vanwege het middellandse zeeklimaat.

Er zijn meerdere klimaatregio's: in het noorden, de Alpen, die zich uitstrekken van de Ligurische kust tot Triëst. Er is een hoog bergklimaat in de Italiaanse Alpen, met sneeuw van de herfst tot de lente en een lang skiseizoen. Ze zijn zeer belangrijk voor het klimaat van Italië. Het is een soort schild tegen de koude winden uit het noorden.

Verder naar het zuiden, in de Italiaanse uitlopers van de Alpen, in Zuid- Tirol en op de Noord-Italiaanse meren, is er een aanzienlijk milder klimaat met relatief hoge temperaturen, zelfs in de wintermaanden. In de Povlakte en dan metname het oosten zijn koude en vochtige winters met veel mist. Dat maakt een bezoek aan Venetië een absolute aanrader. Persoonlijk bewondert in de winter.

Vanaf Toscane naar het zuiden zijn het zomerse temperaturen al vroeg in het jaar en tot diep in het najaar is het genieten van de milde temperaturen. Een trip naar het prachtige Rome kan dus prima het hele jaar gemaakt worden.

Een zeer gevarieerd klimaat heerst in het verre zuiden van Italië. Hier zijn de zomers erg heet , de lente mild en zelfs in de herfst kan het lang warm blijven. In de winter zijn sneeuwval en aanzienlijke kou, vooral in het binnenland met zijn hoge bergen, zeker in Toscane niet ongewoon. De twee grote eilanden in het westen, Sardinië en Sicilië hebben hun eigen klimaat . Vooral in het zuiden van Sicilië, op Pantelleria en Lampedusa, zijn Noord-Afrikaanse invloeden op het weer duidelijk merkbaar.

Beste tijd om naar Italië te gaan

Liefhebbers van wintersport moeten tijdens het Italiaanse skiseizoen van eind november tot april naar Italië komen. Vroeg in het jaar al opzoek naar de zon? Dan is Sicilië in maart een aanrader. Omdat het hier al twintig graden warm is en de planten in volle bloei staan. Hetzelfde geldt voor de Noord-Italiaanse meren .

Maar wil je de beste tijd qua temperatuur en drukte dan zijn de maanden: april, mei, juni, september en oktober de mooiste maanden in Italië. Het landschap is groen, alles bloeit en groeit, in de steden is het leuk druk met de lokale bevolking als ook toeristen, de temperatuur is zeer aangenaam.

Zelf ervaren?

Wil je het fijne weer en klimaat graag zelf ervaren? Wij kunnen je helpen bij het zoeken van een accommodatie, helpen met het boeken van de reis, en het organiseren van leuke excursies.  Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.


Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza


  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?
Reactie plaatsen