Het achterland van Barcelona: cultuur, gastronomie en een wijntraditie

Combineer een citytrip naar Barcelona met een roadtrip door het achterland, via de wijnstreek Penedès om vervolgens via de kust naar de oude Romeinse stad Tarragona te gaan. Geniet van de prachtige landschappen van de Costa Barcelona, Costa Dourada en Terres de l’Ebre, ten zuiden van Barcelona. Je komt langs middeleeuwse dorpjes, uitgestrekte bossen, wijngaarden en ook de zee is nooit ver weg. Vanuit Barcelona rijd je eerst langs vele wijngaarden en wijnhuizen naar Vilafranca del Penedès en Sant Sadurní d’ Anoia. Het hart van de Penedès, de streek die bekend staat om haar heerlijke wijnen en cava, de wijnhuizen nodigen je graag uit om te proeven van de verschillende soorten wijn.

De volgende stop is Montblanc, één van de mooiste middeleeuwse dorpjes van Catalonië. De muur werd gebouwd in de 14e eeuw, waarvan 1,5 km. met zo’n 30 torens bewaard is gebelven. De route gaat verder naar de regio El Priorat, een bergachtig gebied en bekend om zijn wereldwijd bekend wijn DOQ Priorat. Geniet hier ook van de kleine bergdorpjes. Bijv. Prades, dat ook wel het rode dorp wordt genoemd vanwege de vele huisjes met rode stenen en het heeft een mooi historisch centrum.

We gaan richting Horta de Sant Joan, gelegen in de streek Terres de l’ Erbe, Picasso kwam hier ook regelmatig voor inspiratie op te doen. Er is een klein museum, het Picasso Centre. Door naar Tortosa met zijn vele historische schatten, zoals het Arabische kasteel, de Joodsewijk en de gotische Santa Maria kathedraal. Volg de Ebro naar de kust en je komt vanzelf in Sant Carles de la Ràpita, waar je in het Delta de l’ Erbe Natuurpark flamingo’s kunt spotten. Ook geniet je hier van de gastronomie van deze streek, de Terres de l’ Erbe. Er staan vooral rijst en gegrilde garnalen op het menu, maar ook oesters en mosselen. De Xató, een lokale specialiteit van de Costa Barcelona, moet je proberen. Deze saus wordt geserveerd bij een salade van krulandijvie, tonijn, ansjovis en stokvis.

De volgende stap is Reus, de geboortestad van Gaudi, geniet van de modernistische architectuur en van de lokale drank vermouth. De roadtrip eindigt in Tarragona. Tijdens het jaarlijkse festival Tarraco Viva in mei komt de Romeinse geschiedenis opnieuw tot leven. Het hoogtepunt is de gladiatorenshow in het amfitheater. De stad is ook bekend om zijn menselijke piramiden. In Catalaans heten ze castells. In het voorjaar en de zomer woren in Catalonië op veel dorpspleinen demonstraties gegeven. www.cccc.cat