friuli venezia giulia: het gevarieerde landschap biedt zoveel mogelijkheden...
Deze regio ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan Slovenië en Oostenrijk. Friuli Venezia Giulia kijkt uit over de Adriatische Zee en is omgeven door hoge bergen, die veel verschillende landschappen omsluiten. De berglandschappen van de oostelijke Dolomieten zijn werkelijk spectaculair: de Carnia en de Julische Alpen, naast de meren, valleien en beschermde gebieden. De kust is bekend om zijn lagunes en heeft lange zandstranden, met verschillende toeristische resorts zoals het beroemde Lignano Sabbiadoro . De kust is eerder rotsachtig, van Monfalcone tot Triëst.
Friuli Venezia Giulia: de keuken is gebaseerd op eenvoudige recepten en authentieke ingrediënten.
De kooktradities van Friuli Venezia Giulia zijn beïnvloed door de Slavische, Midden-Europese en Venetiaanse culturen. De keuken is gebaseerd op eenvoudige recepten en authentieke ingrediënten: vlees, zuivel, worst en peulvruchten , gebruikt om smakelijke specialiteiten te creëren. Enkele typische gerechten uit de streek zijn polenta , " porcina ", een gerecht gemaakt met gekookt varkensvlees en worst geserveerd met zuurkool en mosterd, en de verschillende soepen die rijk zijn aan groenten en peulvruchten. Het belangrijkste typische product van de regio is Prosciutto van San Daniele , bekend en wereldwijd geëxporteerd. De smakelijke traditionele gerechten van het gebied worden vergezeld door een rijke productie van rode en witte wijnen van hoge kwaliteit, zoals Refosco, Terrano , Malvasia, Tocai en Rebula. Friuli Venezia Giulia staat ook bekend om zijn distillaten, waaronder traditionele en gearomatiseerde grappa's.