Fiat 500: de oorsprong, verschillende modellen & leuke Fiat tour
7 min. leestijd

Fiat 500: de oorsprong, verschillende modellen & leuke Fiat tour

Van de vele beroemde Italiaanse autofabrikanten die er zijn, bestaat Fiat al meer dan een eeuw. De meest tot de verbeelding sprekend is wel de Fiat 500 die op 4 juli 1957 werd geïntroduceerd. Er moest een kleine, efficiënte auto geproduceerd worden. Een auto voor dichtbevolkte gebieden, bijv. in de stad. De Fiat 500 was de eerste kleine auto met maximale binnenruimte.

Turijn: de stad van het automerk Fiat

Turijn is de stad van de Fiat en de erfenis van deze autofabrikant is nog op veel plekken in Turijn te zien. De plek waar de ziel van het automerk het best te vinden is, is in het Lingotto. De voormalig Fiat-fabriek is te vinden net buiten het historisch centrum van Turijn. Mocht je een citytrip naar Turijn boeken, is het erg leuk om dit deel eens op te zoeken.

De fabriek, waar ooit de auto’s werden geproduceerd en getest, kun je nu winkelen, kunst en films kijken, eten, wandelen en slapen in een hotel (er zijn er twee). Op het dak wandel je over het vroegere testcircuit van Fiat.

fiat 500

In 1922 werd de autofabriek Lingotto geopend. Er is maar liefst zeven jaar gewerkt aan de grootste fabriek ter wereld. Tot het jaar 1082 zijn er verschrikkelijk veel kleine Fiat-autootjes geproduceerd. Uniek aan deze fabriek was de lopende band. Deze liep maar liefst over een vijftal verdiepen. Hoe hoger je kwam hoe meer het op een auto begon te lijken. Op de allerhoogste verdieping (in dit geval het dak) waren de auto klaar om getest te worden. Zodra de auto’s goed werden bevonden reed het via een hellingbaan weer naar beneden, klaar voor de verkoop.

fiat uit turijn

Fiat 500: een echte stadsauto

Toen ik even buiten Florence woonde, had ik ook een Fiat 500. Het was een echte stadsauto. Parkeren lukte echt overal. Ik parkeerde de auto in Florence zelfs af en toe in de lengte tussen 2 auto’s in. Er werd dan wel wat raar naar je gekeken maar het bevestigt wel hoe handig zo’n kleine stadsauto is. Sterker, misschien was het wel noodzakelijk kwaad. Want hoe moest het parkeren gebeuren in een grote wagen? Florence is overigens een echte aanrader, mocht je daar nog nooit zijn geweest – dan heb ik een paar Florence-tips voor je. O ja, nog een bijkomend voordeel van de Fiat 500 is dat ik nog nooit een bekeuring heb gehad.

Er zijn 6 verschillende modellen voor de 500, deze werden van 1957 tot 1977 geproduceerd. Toch even leuk om hier wat informatie over te geven, daar het originele model toch nog steeds de meeste indruk maakt. Mijn ervaring is: iedereen kijkt om bij het zien van een authentieke Fiat 500 Het blijft een prachtig autootje.

Fiat  Nuova – (1957-1960)

De originele 500, de Nuova heeft een kleinere motor dan alle nieuwere modellen. Het originele model heeft ook een dak dat helemaal achteraan naar de achterkant van het voertuig wordt geklapt, in plaats van het latere dakontwerp dat slechts tot halverwege het dak kan worden ingeklapt.

Fiat nuovo

Fiat D – (1960-1969)

Ter vervanging van de originele Nuova in 1960 lijkt de D er erg op, maar er zijn twee belangrijke verschillen. De ene is de motorafmeting en de andere is het dak (het D-dak klapt niet zo ver terug als het dak op de Nuova).

fiat model d

Fiat Giardiniera – (1960-1977)

Het langstlopende model, dit is de stationversie van de Fiat 500. De motor wordt onder de vloer van de bagageruimte geplaatst. Het dak van dit model strekt zich ook helemaal naar achteren uit en stopt niet boven de bestuurder en voorpassagier zoals bij andere modellen uit dezelfde periode. Zeer handig als u een “grote” lading moet dragen!

Fiat-Giardiniera

Fiat Lusso – (1968-1972)

Het voorlaatste model, de belangrijkste verandering voor de L, is een veel gemoderniseerd interieur (inclusief een vernieuwd dashboard) dat de Fiat 500 up-to-date bracht. Meer comfort en stijl werden geboden in dit nieuwe model voor de nieuwe generatie.

fiat-lusso

Fiat Rinnovata – (1972-1975)

De laatste versie van de Fiat 500, de R, was misschien wel het beste model. Het was ook comfortabeler en eenvoudiger uitgerust dan ooit – geen gasmeter, alleen een waarschuwingslampje voor laag brandstofpeil. Helaas was het ook alleen maar een opening voor Fiat voorafgaand aan de lancering van de Fiat 126, en toen de nieuwe 126 werd gelanceerd, daalde de verkoop van de oude Fiat 500 R. Hij ploeterde nog twee jaar naast de Fiat 126, maar uiteindelijk maakte Fiat de enige verstandige keuze – om de Fiat 500 R voor eens en voor altijd uit te schakelen.

fiat rinnovata

Er kwam rond 2007 een herintroductie van de Fiat 500 en werd direct uitgeroepen tot Auto van het jaar in 2008. In het eerste jaar  werden hier maar liefst 200.000 stuks van gebouwd.

Fiat 500 tour door Italië: Toscane

Kijk je vol weemoed terug op de tijd van de vintage Fiat 500? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Wij bieden prachtige tours aan in een Fiat 500 – dwars door het prachtige landschap van Italië. De combinatie van een wijnproeverij, het prachtige Toscane en het rijden in een authentieke Fiat 500 maakt dat deze dagtrip extreem populair is. Benieuwd hoe deze dag eruit zou kunnen zien? Of wordt je bij het lezen van het idee erg enthousiast? Hier vind je meer informatie over een dagtrip met een Fiat 500 door Toscane.

Bestemmingen en accommodaties in Italië

Zoek je nog een accommodatie of een leuke bestemming?  Vraag gerust naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen