Nationale feestdag in Italië: Ferragosto
3 min. leestijd

Nationale feestdag in Italië: Ferragosto

Ik heb er meerdere meegemaakt en het hele land gaat op pad, bedrijven, fabrieken alles is gesloten. De Italianen vieren dit door uitstapjes te maken, naar het strand of de bergen in en te picknicken. Maar waar komt deze traditie vandaan? En waarom is 15 augustus de nationale feestdag in Italië? Het is genieten met je familie en/ of vrienden, ver weg van de stad en het werk. In vrijwel alle dorpen en steden worden feesten georganiseerd en trekken de inwoners in processie door de stad waarbij het Mariabeeld volop in de belangstelling staat.

Wat wordt er 15 augustus in Italië gevierd?

Maar wat wordt er precies gevierd, waar komt deze traditie vandaan? Het is een typisch Italiaans feest. De term is afgeleid van feriae Augustii (van het latijn, de rest van Augustus), een festival dat dateert uit de 18.C. om te vieren dat het het einde is van het belangrijkste werk op het land. Deze rustperiode was niet alleen voor de mens bedoeld, maar ook dieren als ezels en ossen mochten rusten; ze werden zelfs behangen met bloemenslingers. Deze traditie wordt nog steeds in stand gehouden.

Ferragosto een typisch Italiaans feest

Vanaf de zevende eeuw na Christus geeft Italië ook een religieuze betekenis aan Ferragosto, namelijk de Maria ten Hemel opnemening op deze dag het moment waarop Maria met haar lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen.

De vieringen in de oudheid bestond in de organisatie van de race-paarden en andere dieren, zoals runderen, ezels en muildieren die alleen op 15 augustus waren vrijgesteld van het werk in de velden, en zelfs verkleed met bloemen. Het beroemde Palio van Siena: de term “palio” komt van het palium latijn, d.w.z. het draperen van stof, een prijs voor de winnaars van de paardenrennen in het oude Rome.

Vandaag 15 augustus betekent bovenal dat de reis buiten de deur, maar het was niet altijd zo. Dit gebruik is terug te voeren op de fascistische periode: in de jaren twintig, en vervolgens in de tweede helft van de jaren twintig, het regime gaf grote treinkortingen tijden de dagen rondom Ferragosto en op de 15e zelf, het volk kon op stap of zelf een kleine reis maken.

De dorpelingen komen ook samen om te genieten van een uitgebreid buffet. De dag wordt vaak afgesloten met een dorpsfeest, heel af en toe met een spetterende vuurwerkshow. Daarnaast trekken veel Italianen eropuit om een dagje door te brengen aan zee of in de bergen met familie en vrienden. Als de feestdag midden in de week valt, is dit voor velen een goed excuus om er een ponte van te maken, dat wil zeggen dat ze een ‘brug’ slaan met het weekend door er een paar dagen aan vast te plakken. Voor veel mensen is Ferragosto dus het begin van de vakantie.

Populaire gerechten Ferragosto

Een beroemde uitspraak over de viering van Ferragosto is: A Ferragosto si mangiamo i piccioni arrosto, “Met Ferragosto eet men gebraden duiven”. De meest traditionele gerechten die tijdens Ferragosto zijn:

  • Gebraden duif (piccione arrosto) uit Toscane.
  • ‘Gelu di muluni´ uit Sicilië, een meloengelei met citroenbladeren en jasmijnbloemen.
  • Het driegangenmenu uit Rome: gestoofde kip met pepers, vaak voorafgegaan door pasta met kippenlevertjes (’fettuccine ai fegatelli’) en gevolgd door een koude watermeloen.
  • Ook grote stukken vlees zijn populair, zoals speenvarken aan het spit.

Nationale feestdag zelf beleven?

La Vacanza heeft tien jaar gewerkt en gewoond in Italië. Alle charmante, karakteristieke landgoederen, hotels en villa’s zijn hoogstpersoonlijk bezocht. Daarnaast het eten van lokale eethuisjes en Michelin-sterren restaurants geproefd. Verder is er meermaals deelgenomen aan diverse sportieve en culturele excursies.

Het aanbod van La Vacanza is op basis van eigen ervaringen en bevindingen uitvoerig samengesteld. Wilt u een maatwerk reis boeken in Italië? 

Onmiskenbare voordelen van boeken bij La Vacanza zijn:

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land
Reactie plaatsen