Favignana op Sicilië: bezienswaardigheden en tips
2 min. leestijd

Favignana op Sicilië: bezienswaardigheden en tips

Favignana of La Farfalla (de vlinder), is het grootste en meest belangrijkste van de Egadi eilanden, een groep van drie eilanden die liggen aan de westelijke kust van Sicilië, op ongeveer 15 km. voor de kust van Trapani. Het is een nog relatief onbekende parel, met op dit moment voornamelijk Italiaanse toeristen. Het oorspronkelijke karakter van het eiland is weinig veranderd. De sfeer is er authentiek en vredig, niet het uitbundige van de andere eilanden in het gebied. Er zijn prachtige stranden, kristalheldere azuurblauwe water van baaien zoals Cala Rossa, een echt Italiaanse sfeer en uiteraard mooi weer.

Het belangrijkste stadje is Favignana, het heeft een kleine haven en een mooi fort van Santa Caterina, oorspronkelijk gebouwd door de Arabieren als een uitkijktoren, vervolgens uitgebreid door de Noormannen en later gebruikt als gevangenis door de Bourbons. Er zijn twee mooie pleinen, hier vind je groepjes oude mannen die buiten cafeetjes zitten, kinderen die spelen en mensen die bezig zijn met hun alledaagse boodschappen, autovrije straten en een mooi zandstrand.

favignana

Over Favignana

Tufsteenwinning en tonijnvisserij behoren helaas tot het verleden, nu is het toerisme de grootste inkomstenbron. De meeste toeristen komen vooral voor het kristalheldere blauwe water van het eiland. Talrijke idyllische baaien zijn door Moeder Natuur in de kustlijn gebeeldhouwd, waaronder het onweerstaanbare trio Cala Rossa, Cala Azzurra en Cala Rotonda. Afwisselend met deze inhammen zijn talloze zeegrotten, zoals Grotta Azzurra (de blauwe grot), Grotta dei Sospiri ( sospiri betekent “zuchten” – er wordt gezegd dat de grot kreunt of zucht wanneer de wind vanuit een bepaalde richting waait), en Grotta degli Innamorati (Grot voor de verliefden). Ze kunnen allen ook per boot bezocht worden.

De culinaire tradities van Favignana zijn natuurlijk nauw verbonden met de zee. Tonijn – in al zijn gedaanten, van de beste snit tot zoute bottarga (gedroogde tonijnkuit) – staat nog steeds bovenaan op het menu. Alle eetgelegenheden, van de trattoria’s tot de meest geavanceerde ristorante, beschikken over menu’s rijk aan vis en zeevruchten, vers gevangen, heerlijk gekookt en lekker om te eten.

Favignana ontdekken

Favignana en de fiets, de juiste combinatie, dankzij de kleine omvang van het eiland (het meet minder dan 9 km van oost naar west), is het gemakkelijk om alles binnen een paar dagen te zien. Je kunt fietsen over de stille stadsweggetjes, langs de prachtige kust en naar de dramatische tufmijnen, stranden en rotsige baaien van het oostelijk gedeelte van het eiland. De tufmijnen zijn ook zeer bijzondere bezienswaardigheden. Sommige zijn grotten met grote, kathedraalachtige binnenkanten, terwijl andere eenvoudigweg bestaan uit grote groeven met wegen en huizen die zijn achtergebleven met het land rondom volledig weggegraven. Vissen is eveneens een populaire activiteit die een lange geschiedenis heeft op het eiland. Als je interesse hebt dan kun je een van de lokale vissers vergezellen op een vistrip.

Wanneer je meer wilt wilt zien van de omgeving, spring dan op een van de frequente draagvleugelbootovertochten naar de andere twee eilanden, Levanzo en Marettimo, of naar Trapani  op Sicilië.

Vakantie op Sicilië

Sicilië leent zich perfect als vakantieadres. Ben jij opzoek naar een accommodatie? Hieronder vind je een aantal suggesties:

Vind je het leuker om meerdere plaatsen op Sicilië te bezoeken? Dan zijn rondreizen erg aan te raden, hieronder vindt u een paar suggesties:

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen