Eten in Italië | Geniet van de Italiaanse eetstijl
4 min. leestijd

Eten in Italië | Geniet van de Italiaanse eetstijl

Zodra ik in Italië ben dan ontbijt ik net zo als merendeel van de Italianen in een bar. Ik neem standaard een ‘latte macchiato met un cornetto con la crema’. Ik neem mijn tijd, zittend aan een tafel, niet staand aan de bar. Ontbijten aan de bar is wat mensen doen als ze naar hun werk moeten en ze hebben maar 5 minuten.

Het ontbijt is voornamelijk gebaseerd op zoet en koolhydraten. Er zijn verschillende variaties. Aan de bar nemen de mensen meestal een espresso met evt. een croissant gevuld met crème, jam of nutella of een ander zoetigheid.

Ontbijten thuis is heel anders. Melk of yoghurt en koekjes, melk of yoghurt met cornflakes of andere granen. Muesli voor mensen met een gezonde levensstijl. Ouderen eten ook wel melk met gedrenkt brood. Een andere mogelijkheid is brood of fette biscottate (crackers) en nutella (ook volwassenen).  Tot slot is er het zelfgemaakt gebak een andere optie.

Het eten is per regio verschillend

Elke regio heeft zijn eigen manier van ontbijten: Piemonte heeft zabaglione met room, eieren, suiker en Marsala vergezeld van krumiri, desserts; Veneto heeft appel- en eierstrudel; Liguria de Genuese focaccia vergezeld door thee; Lazio is de echtgenoot met de room; Sardinië, de pannenkoeken met pecorino, de typische kaas en honing; Campania heeft sfogliatelle met crème. Op Sicilië is brioche een lokaal zoet gebak, rond en met een kleinere ronde top, geserveerd met gelato (ijs).

Zowel de tijden als de samenstelling van de maaltijden zijn heel verschillend in Italië van die van de Angelsaksische landen. Diner wordt bijvoorbeeld nooit vóór acht uur ’s avonds verwacht. Maaltijden voor Italianen zijn vier, twee hoofdmaaltijden (lunch en diner ) en twee lichtere ( ontbijt en vooral voor kinderen, snack ). De hoofdmaaltijden, vooral het diner, zijn een moment van ontmoeting (soms de enige) voor alle leden van het gezin.

Eetgewoontes in Italië

De lunch is rond één uur. Hoewel veel Italianen die door werktijd worden gedwongen, het snel buitenshuis consumeren en een broodje eten, is de traditionele lunch een aanzienlijke maaltijd. Mensen die thuis eten, eten meestal een pastaschotel, een tweede gang van vlees, vis of eieren met een groente bijgerecht, fruit en uiteindelijk koffie. Bij speciale gelegenheden (bijvoorbeeld op zondag) worden na de lunch ook desserts of gebak met koffie gegeten: pastas of gebak, soms thuis gekookt, en ijsjes.

Snack is de meest verwachte tijd van de dag voor kinderen. Rond vijf uur onderbreken kinderen de spelen om een ​​hapje te eten (een broodje, een ijsje, enz.). Een typisch Italiaans tussendoortje is Nutella , een crème van chocolade en hazelnoot die op brood wordt verspreid. Nutella is in sommige opzichten het equivalent van Amerikaanse pindakaas, een product dat Italianen niet eten. Naast Nutella zijn snacks, kleine verpakte desserts, van verschillende soorten , erg in de mode : tartlets, plumcakes, bladerdeeg, enz.

Italiaans diner: een fundamenteel moment

Het diner is een fundamenteel moment in het leven van Italianen. Alle gezinsleden verzamelen zich aan het einde van de werkdag rond de tafel en consumeren zonder haast de hoofdmaaltijd van de dag. We eten meestal lichtere dingen zoals vleeswaren en kazen, groenten en fruit of we gaan uit eten, bijv. pizza eten met familie of vrienden.

Reis boeken naar Italië?

La Vacanza heeft tien jaar gewerkt en gewoond in Italië. Alle charmante, karakteristieke landgoederen, hotels en villa’s zijn hoogstpersoonlijk bezocht. Het eten van lokale eethuisjes en het eten van Michelin-sterren restaurants zijn zorgvuldig geproefd. Verder is er meermaals deelgenomen aan diverse sportieve en culturele excursies.

Het aanbod van La Vacanza is op basis van eigen ervaringen en bevindingen uitvoerig samengesteld. Of het nou gaat om kleine groepen, grote groepen. Vakanties, zakenreizen of speciaal op maat gemaakte reizen. La Vacanza helpt u verder. 

Voordelen van boeken bij La Vacanza zijn:

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen