De Eolische eilanden: de Vulkanische eilanden van Sicilië.
4 min. leestijd

De Eolische eilanden: de Vulkanische eilanden van Sicilië.

Een absolute aanrader, samen met vrienden uit Sicilië en Nederland hebben wij jaren geleden een zeilboot gehuurd en een prachtige week gehad. Elke dag een eiland bezoeken. Dit is toch wel de ultieme manier om de eilanden te bezoeken.

Even kort: de Eolische eilanden of de Lipari-eilanden is een archipel van vulkanische eilanden, gelegen ten noorden van Sicilië. De archipel bestaat uit 7 eilanden – Lipari, Panarea, Vulcano, Stromboli, Salina, Alicudi en Filicudi – en ze zijn een van 54 UNESCO World Heritage in Italië.

De vorm van de huidige archipel is ontstaan door de vulkanische activiteit die 260.000 jaar geleden plaatsvond. Er zijn twee eilanden die nog steeds vulkanisch actief in de archipel zijn, Vulcano en Stromboli. De eilandengroep van de Eolische eilanden strekt zich uit over ongeveer 140 kilometer.

eilandengroep italië

Lipari

Lipari is het grootste eiland in de keten. Vanaf het vaste land kom je aan in de prachtige haven, het is een heerlijk levendig plaatsje met schilderachtige straatjes en een oud kasteel. Het heeft een vulkanische oorsprong, ook al zijn er de laatste eeuwen geen tekenen meer van activiteit. Er zijn verschillende warmwaterbronnen. Wandelen is ook een absolute aanrader.

Panarea

Panarea is het kleinste en ook het oudste eiland en het biedt allerlei bezienswaardigheden en een zeer dynamische nachtleven. Wanner je met de boot aankomt dan zie je de karakteristieke huizen, bottegas en leuke winkeltjes. Het eiland biedt mooie kliffen boven een prachtige blauwe zee, net een briefkaart. Panarea vormt samen met de kleine eilandjes van Basiluzzo, Spinazzola, Lisca Bianca, Dattilo, Bottaro, Lisca Nera en de rotsen van Panarelli en Formiche, een eigen minuscuul archipel.

Vulcano

Vulcano, de naam zegt het al. Hier bevindt zich de grootste vulkaan. Je kunt naar de krater van de vulkaan lopen, waar het mogelijk is om de rook die uit de aarde komt waar te nemen! Het eiland is eigenlijk nog bekender om zijn thermale bronnen die op loopafstand van de haven gelegen zijn en waar je in kunt liggen en waarvan met zegt dat het heel gezond is. Tsja, het is een ervaring maar voor mij niet voor herhaling vatbaar. De geur? Rotte eieren, maar goed wie mooi moet zijn….

Stromboli

Stromboli is eigenlijk de meest actieve vulkaan in Europa met frequente, spectaculaire uitbarstingen. Lucky bezoekers krijgen een lavastroom die naar beneden in de zee loopt. Een mooie plek om dit alles te bekijken zijn onder andere San Vincenzo, een middeleeuwse borgo omringd door zeer bijzondere witte huis-boten.

Salina

Salina is het tweede grootste eiland. Het staat ook bekend om zijn prachtige bosrijke omgeving van varens (la Fossa delle Felci), gelegen op de grillige kliffen boven de prachtige stranden van het eiland. Maar het belangrijkste is en wat je absoluut niet mag missen is natuurlijk een bezoek aan het huis waar de geliefde “Il Postino” (met in de hoofdrollen Massimo Troisi) werd gefilmd.

Alicudi en Filicudi

Alicudi en Filicudi, de meest westelijk gelegen eilanden. De natuur is wild, met een bloeiend leven diep onder de zee. Opvallend op Filicudi zijn het enorm rotsblok La Canna (ongeveer 85 m/279 ft), de Scoglio della Fortuna en de Grotta del Bue. Op Alicudi (waar auto’s verboden zijn) is het puur genieten van de natuur.

reis eolische eilanden

Ben je er helemaal klaar voor om de Eolische eilanden te bezoeken? Boek dan een verbluffend mooie reis bij La Vacanza! Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza hét reisbureau voor reizen naar Italië.

Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Gave rondreizen in Sicilië

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen