Barolo in regio Piemont: bezienswaardigheden, tips & wijnen
3 min. leestijd

Barolo in regio Piemont: bezienswaardigheden, tips & wijnen

Meerdere keren heb ik Barolo bezocht. Dit prachtige stadje dankt zijn naam aan het grondgebied en de voortreffelijke wijn, het is een dorp van 700 inwoners maar in de zomer loopt dit aantal heel snel op. O.a. dankzij het Collisioni Festival, dat elk jaar in juli wordt georganiseerd met internationale artiesten op het gebied van muziek, literatuur en entertainment.

Maar een aanrader is ook het stadje in de herfst te bezoeken, het is rustig in Barolo en het wordt een prachtig dorp waar je op koude winterzondagen heerlijk kunt genieten en smakelijk kunt eten in één van de vele restaurantjes. Bezoek ook de WiMu, het wijnmuseum, gevestigd in het prachtige kasteel Falletti, waar ook de regionale wijnkelder aanwezig is.

barolo

Barolo: wat moet je gezien hebben?

Een tip in Barolo zijn de Panificio Cravero gespecialiseerd in de productie van soepstengels. Stefano, een van de eigenaren, liet me zien hoe hij, zijn vader en zijn tante elke dag achter in de winkel werken om broodstengels te maken die ze ook in het buitenland verkopen. De activiteit van de Craveros gaat terug tot veertig jaar geleden, toen de vader van Stefano de historische oven overnam die zich onder het kasteel bevond, waar nu het restaurant Barolofriends is. Nu bevinden ze zich honderd meter verderop, in Via Roma. Het deeg voor soepstengels wordt altijd ’s ochtends bereid en moet ongeveer 4 uur rijzen. In de vroege namiddag begint het tweede deel van het werk, een continue productie, maar wanneer je goed kijkt, is het gemakkelijk om de passie en toewijding te zien die ze gebruiken. Een machine heeft de taak om het deeg in cilinders te snijden die vervolgens met alleen hun eigen handen worden gestreken! Dankzij de lange rijping is de soepstengel zeer elastisch, dus hij is veel uitgerekt en is niet beschadigd. De laatste stap is het bakken in de oven gedurende ongeveer 20 minuten en voila, de soepstengels zijn klaar. De oorspronkelijke lengte van de broodstengel, een product van de Turijnse keuken, was 60-80 cm, maar om commerciële redenen werden de afmetingen in de loop van de tijd kleiner.

Kurkentrekker museum

Onder het kasteel bevindt zich het kurkentrekkermuseum, waar ik uiteraard ook stopte voor een bezoek. Alles komt van Paolo Annoni, uit Turijn, die eind jaren 90 naar de Langhe verhuisde waar hij een apotheek begon en begon aan zijn verzameling kurkentrekkers. In 2006 werd het een museum, dat zich in een oude kelder bevindt en 500 soorten kurkentrekkers presenteert in de etalages.

De kurkentrekker werd geboren om een ​​kurk uit een glazen container te halen. In de achttiende eeuw werd wijn in Italië verhandeld in vaten, en niet in glazen flessen, dat was breekbaar en duur, en alleen gebruikt om het van de kelder naar de tafel te brengen. Vanaf dat moment was het een voortdurende opeenvolging van producties, eerst ambachtelijk en vervolgens industrieel, van de meest uiteenlopende vormen. Van eenvoudige T-kurkentrekkers tot die met twee hendels, van die met enkelvoudige versieringen en figuren tot kostbare, gemaakt in goud en zilver.

barolo kurkentrekkermuseum

Kapel van Barolo

Bezoek ook de Barolo-kapel. Een kleine kerk ondergedompeld in de wijngaarden, tussen Barolo en La Morra, gebouwd in de vroege jaren 1900 als een schuilplaats voor boeren bij slecht weer. Gekocht in 1972 door de familie Ceretto, werd het geleidelijk in een staat van verwaarlozing achtergelaten en tot ruïne gereduceerd, tot 1999, toen werd besloten om het te renoveren en weer tot leven te brengen.

barolo mooi

Accommodaties nabij het dorpje Barolo

Wilt u graag het dorpje Barolo ontdekken? Wij kunnen onderstaande accommodatie nabij Barolo zeer aanbevelen. Benieuwd?

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen