AC Milan | Over de club, de historie en de successen
4 min. leestijd

AC Milan | Over de club, de historie en de successen

AC Milan deze voetbalclub werd in 1899 opgericht door twee Britse heren die in Milaan woonden. De traditionele kleuren van de trui zijn rood en zwart en het logo is een duivel. Het maakte indruk vanwege zijn winnende geschiedenis, in het binnenland en vooral internationaal: 18 Italiaanse titels, zeven Champions Leagues, drie Intercontinentale bekers, één Wereldbeker voor clubs, vijf UEFA Super Cups, en de lijst gaat maar door. Sommige van de beste spelers ter wereld speelden bij AC Milaan en enkele van de beste coaches trainden het. Altijd leuk om een paar namen te noemen zoals: Meazza, Maldini Senior en Maldini Junior, Franco Baresi en Ancelotti (beide spelers en coaches) evenals Fabio Capello en Giovanni Trapattoni, en dan natuurlijk het Nederlandse trio Gullit, Van Basten en Rijkaard.  Maar ook de legendarische Roberto Baggio, Paolo Rossi, Kaka ‘, Ronaldinho en Ibrahimovic.

Een speciale erkenning gaat naar Arrigo Sacchi die het team een ​​speciale speelstijl gaf. De ploeg die hij trainde is zeer waarschijnlijk een van de beste ooit samengesteld. Men zegt dat het team speelde met gratie en stijl en het zal heel moeilijk zijn om een ​​andere ploeg van zo’n klasse te vinden.

milaan

Grote succes

Jaren werden er grote successen geboekt tot het begin van de jaren tachtig. In 1980 werd de club samen met Lazio Roma uit Rome teruggezet naar de Serie B door een groot omkoopschandaal. Ze wisten uiteraard direct weer te promoveren maar het was niet goed voor hun aanzien en ze waren niet klaar om op het hoogste niveau te spelen en ze zakten weer terug naar de Serie B.

Silvio Berlusconi redde AC Milan

Alles veranderde toen tv-magnaat Silvio Berlusconi het team kocht en redde het van een faillissement. Geld speelde geen rol en het vernieuwde team werd ingevlogen met helikopters en muziek werd gespeeld om de nieuwe ploeg aan te kondigen. Voor veel geld werden de Nederlandse voetbalsterren Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard binnen gehaald. Samen met de Italiaanse internationals Paolo Maldini, Roberto Donadoni, Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta en Franco Baresi vormde zij het team dat het Europese voetbal domineerde. Na de elfde landstitel in 1988 ging Milan in 1989 aan de haal met de Europacup I, de Europese supercup en de intercontinentale beker. Milan kon zijn Europacuptitel zelfs verlengen door in 1990 in de finale Benfica te kloppen, dankzij een doelpunt van Rijkaard.

ac milan

Driemaal op rij kampioen

In 1991 moest de club de landstitel nog aan Sampdoria laten, maar in de drie daaropvolgende seizoenen was het wel telkens raak: in 1991/92 verloor ze zelfs geen enkele wedstrijd in de Serie A. In de Europacup I van 1990/91 eindigde de heenwedstrijd van de kwartfinale tegen Olympique Marseille op een 1-1-gelijkspel. Tijdens de terugwedstrijd in Frankrijk viel bij een stand van 1-0 voor de thuisploeg de stadionverlichting uit, waarop de Italianen prompt de wedstrijd staakten. Daarvoor werden ze veroordeeld tot een 3-0-nederlaag, en ze werden ook uitgesloten van Europees voetbal het jaar erop. Maar in de daaropvolgende Europacup, ondertussen tot Champions League omgedoopt, bereikte Milan meteen de finale, toevallig weer tegen Marseille, dat ook deze keer aan het langste eind trok. Het was wachten tot het volgende seizoen eer de club de meest begeerde titel van Europa nog eens kon binnenhalen: 76.000 toeschouwers in het Atheense Olympiastadion zagen hoe Milan FC Barcelona met 4-0 versloeg. In het seizoen erna schopte Milan het opnieuw tot in de finale, maar daarin was Ajax Amsterdam te sterk (0-1).

Daarmee was het uit met Milans heerschappij. Van Basten moest zich door blessureleed terugtrekken, Baresi werd een dagje ouder, en ook toppers als Roberto Baggio en George Weah konden de club geen nieuwe Europese successen bezorgen.

Nieuwe successen bij AC Milan

Ze stonden alleen nog maar in de rechterkolom van de Seria A en Europa mochten ze niet in. In 2003 was er even een opleving met  de winst in de Champions League tegen rivaal Juventus. Door het corruptieschandaal in 2006, AC Milan had geen actieve rol, moesten ze 44 punten inleveren en was Europees voetbal helemaal ver weg maar door in beroep te gaan kregen ze een mildere straf. Het was de oudste ploeg waar de leeftijd gemiddeld 31 jaar en 23 dagen was. Met dit team wonnen ze de Champions League op 23 mei 2007 van Liverpool.

In 2009 werd oud-speler Leonardo de nieuwe coach en werd o.a. Klaas- Jan Huntelaar gehaald van Real Madrid. Er werden meerdere spelers en veel eigen jeugd gehaald maar het werd allemaal geen succes. In 2010 kwam er een nieuwe trainer Massimiliano Allegri. En weer kwamen er nieuwe spelers: Zlatan Ibrahimoviç, Robinho, Urby Emanuelson en Mark van Bommel. Ze wonnen de scudetto en dit was in 2004 voor het laatst. In het seizoen 2013/2014 werd Allegri ontslagen, ze stond op de 13e plaats halverwege het seizoen. Clarence Seedorf werd de nieuwe trainer, helaas zonder succes en Filippo Inzaghi volgde, op 9 juni 2014, hem  vrij snel op.

Uitsluitingen van Europees voetbal

Berlusconi verkocht zijn aandelen en in het seizoen 2017/2018 vond de UEFA dat ze de financiële spelregels hadden overtreden. Europese voetbalclubs mogen in principe niet meer uitgeven dan zij aan geld binnenkrijgen. AC Milan werd voor twee jaar uitgesloten van deelname aan Europees voetbal. Die straf werd op 20 juli teruggedraaid door het internationaal sporttribunaal CAS na een succesvol beroep van de club. Daardoor mocht AC Milan alsnog Europees voetbal spelen, ten koste van Fiorentina. Het Amerikaanse hedgefonds Elliiott is nu de nieuwe eigenaar van AC Milan en moet de club weer terug naar de Champions League gebracht worden.AC Milan speelt in het stadion van San Siro, genoemd naar Giuseppe Meazza, dat het deelt met zijn aartsrivaal, Inter Milan.  AC Milan heeft ook een heel bijzondere traditie: het heeft de neiging om dezelfde mensen in de buurt te houden en hen te promoten als coaches of managers nadat ze klaar zijn met spelen.

AC Milan bezoeken of stadiontour boeken?

Wil jij een wedstrijd van AC Milan bijwonen? Of wil jij graag een stadiontour boeken? Wij kunnen je helpen bij het zoeken van tickets, een accommodatie, helpen met het boeken van de reis, en het organiseren van andere leuke excursies.  Vraag gerust eens naar de mogelijkheden. Met meer dan twintig jaar ervaring in de reisbusiness en een warme en innige verbondenheid met Italië, is La Vacanza een echte Italiaanse specialist.

Moet je nog een reis boeken? Geef je wensen door en we kunnen alles voor je regelen. Van accommodatie tot reis. En van excursies tot restaurant aanbevelingen.

Voordelen van boeken bij La Vacanza

  • Kennis van de taal
  • De passie
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreide kennis van het land

Misschien vindt je dit ook interessant?

Reactie plaatsen