8- DAAGSE WANDELREIS: DE 'VIA FRANCIGENA', IN DE VOETSPOREN VAN PELGRIMS, ETAPPES 34-39

35+

keren geboekt

100%

genieten

8,7

waardering 

Toscane en Lazio

TE VOET OP DE MOOISTE STUKKEN VAN DE FRANKENWEG - ETAPPES 34-39

Wandel over een van de mooiste stukken van de Frankische Weg in Toscane van Siena naar Montefiascone en ervaar van dichtbij de landschappen en plaatsen die de pelgrims bezochten op weg naar Rome. De Via Francigena is één van de oudste pelgrimswegen in Europa. De naam betekent: de weg van de Franken, de Iter Francorum. Historici en de Association International Via Francigena laten de Via Francigena beginnen in Canterbury. Dat was de stad van waar bisschop Sigeric in het jaar 990 naar Rome trok. De Via Francigena  omvat een middeleeuws netwerk van wegen, dat reizigers uit de Britse eilanden, de Lage Landen en Frankrijk, in de middeleeuwen naar Rome leidde. 

WAT ANDEREN GASTEN HEBBEN ERVAREN

ik wilde dit gedeelte als eerste lopen en wat was het de moeite waarden. mooie mensen ontmoet en vooral heel veel moois gezien

Joshua A. 

wat een mooie tocht is dit en de gelijkgestemden hebben allen hun eigen reden. prachtig was het. 

A. van der Soest

wandelen in de voetsporen van pelgrims in de middeleeuwen

Historici en ook de Association International Via Francigena (AIVF) laten de Via Francigena beginnen in Canterbury. Bisschop Sigeric trok in het jaar 990 naar Rome om zijn pallium bij de paus te halen. Van zijn terugreis hield deze bisschop een dagboek van de route en halteplaatsen bij. Dit document werd in juli 1985 ontdekt door de antropoloog Giovanni Caselli en het vormde de basis om een moderne pelgrimsweg naar Rome uit te zetten. In 2004 is de Via Francigena ook als belangrijke historische weg erkend door de Raad van Europa. 

Er zijn plekken bij waar je kunt spreken van vergane glorie en hier en daar bouwval waar gebouwen op instorten staan. Maar in de oude stad in Bolsena,Viterbo of Sutri bijvoorbeeld is het leuk rondkijken en binnenlopen. Veel trappen, nauwe straatjes, gevelbeeldjes of schilderingen en inpandig verschillende niveaus.

routebeschrijving 

Dag 1: Aankomst 

Aankomst met de trein op het treinstation van Siena. De beste manier om naar je  hotel in de buurt van het stadscentrum te komen, is met de taxi. Na het inchecken kun je een wandeling maken door het middeleeuwse stadje. Het duurt ongeveer 30 minuten om van het hotel naar de kathedraal te lopen en het is bergopwaarts. Het openbaar vervoer naar het stadscentrum is vlakbij het hotel, vraag ernaar bij de receptie.


Dag 2:  Siena - Lucignano d'Arbia - 25,7 km - ca. 6,5 uur

Als je vanuit Siena naar het zuiden wilt, moet je beginnen bij de stadspoort Porta Romana. De pelgrims konden al anticiperen op de naam, omdat het hen al een indicatie gaf van de langverwachte bestemming - Rome, de Eeuwige Stad. Vanaf de poort rijst al de eenzame kegel van Monte Amiata op aan de horizon, die je de hele dag zal vergezellen. Via de Certosa di Maggiano daal je af in de Arbia-vallei. In Ponte a Tressa kun je  de tomatentoren bewonderen - torre dei pomodori - een mooi voorbeeld van industriële archeologie, waarvan de stijl volledig in strijd is met de omgeving. De 70 meter hoge silo van staal, glas en cement werd in 1961 voltooid en werd tot 1966 gebruikt om groenten en fruit te drogen. Vandaag verbannen door de lokale bevolking als «Ecomostro»,

Het gaat rechtstreeks de fascinerende heuvels van de Crete Senesi in, de graanschuur van Toscane, die in elk seizoen zijn speciale kleuren en vormen heeft. De spectaculaire uitzichten hebben een prijs: het pad voert voornamelijk over schaduwloze bergkammen. De middeleeuwse, monumentale graanschuur Grancia di Cuna, die ondergeschikt was aan het pelgrimshospitaal van Santa Maria della Scala, is indrukwekkend; het lijkt meer op een militair fort en geeft een idee van hoe belangrijk en zwaar bevochten graan destijds was. Je bereikt Monteroni met de graanmolen uit de 14e eeuw en Quinciano. Je overnachting is in het middeleeuwse gehucht Lucignano d'Arbia.


Dag 3:  Montalcino - San Quirico d'Orcia -  ca. 26,2 km - ca. 6,5 uur

Eerst bereik je Ponte d'Arbia, in de middeleeuwen de enige bewoonde groep huizen in het gebied en daarom een verplichte bestemming voor alle pelgrims voordat het volgende gedeelte wacht: met uitzicht op de heuvels van Montalcino waarop de wereldberoemde Brunello wijn groeit, en de vulkanische kegel van Monte Amiata bereik je  Buonconvento, waarvan het centrum een bezoek waard is. Eindelijk ga je de vallei van de rivier de Orcia binnen en bereik je Torrenieri. De bestemming van vandaag is San Quirico d'Orcia met zijn romaanse collegiale kerk. Deze route was populair bij pelgrims omdat het niet zo inspannend was en het vaak mogelijk was om uit te rusten onder olijfbomen of kleine bossen.


Dag 4:  Bagno Vignoni - Radicofani -  ca. 32,2 km - ca. 8,5 uur

Na de ontspannende thermale bronnen wachtte de pelgrims een andere gevaarlijke route: ze moesten de hellingen en bossen van de berg Amiata oversteken, bewoond door wilde dieren en gevaarlijke bandieten. De uitgedoofde vulkaan was een laatste obstakel voordat men zich Rome zelfs maar kon voorstellen. Voor moderne pelgrims betekent het bergopwaartse beklimmingen, maar ook schaduw en prachtige uitzichten op de valleien van Zuid-Toscane. Als je in goede conditie bent, maak dan een kleine omweg naar het oude gehucht Castiglione voordat je doorgaat naar Bagno Vignoni, waar een stop bij het historische thermale zwembad in het centrum een must is. Op weg naar Radicofani moet je een paar bronnen te voet oversteken voordat je het dorp bereikt met een steile klim, waar je volgende overnachting op je wacht.


Dag 5: Via Cassia - Aquapendente - ca. 23,9 km - ca. 6 uur

Bezoek kort na Radicofani de Posta Medicea, een Medici-villa gebouwd door de architect Buontalenti. Daarna wandel je de laatste kilometers in Toscane en tegelijkertijd op een van de spannendste stukken van het parcours. Op de Romeinse weg Via Cassia wandel je door een grandioos landschap, omringd door glooiende heuvels en het massief van Monte Amiata. Het pad daalt steil af naar de bodem van de vallei in Ponte a Rigo. Het gevaarlijke stuk rijksweg tussen Centeno en Ponte Gregoriano kan worden vermeden met een iets langere variant via Proceno. En weer klimt het pad steil naar de bestemming Acquapendente, je eerste bestemming in Lazio waar ook je volgende accommodatie zich bevindt  Het uitzicht vanuit het dorp op de vlakte en het meer van Bolsena is overweldigend.


Dag 6: Bolsena -  ca. 22 km - ca. 5,5 uur

Plan een bezoek aan Acquapendente voordat je eropuit trekt. De crypte van de kerk van Santo Sepolcro is gemodelleerd naar de kerk met dezelfde naam in het Heilige Land. Daarna gaat het de vallei in, via San Lorenzo Nuovo altijd richting het meer tot je in Bolsena aankomt. Het mooie vissersdorpje aan de oever van het meer nodigt uit tot rust en ontspanning. In de zomer kun je een boottocht maken of gewoon zwemmen en je vermoeide benen in het koele water laten bungelen. Het massieve kasteel Rocca Monaldeschi met zijn vier torens werd gebouwd tussen de 13e en 14e eeuw. Binnen is er een klein museum met prehistorische vondsten. De overnachting is in Bolsena.


Dag 7: Montefiascone - ca. 17,7 km - ca. 4,5 uur

Prachtig uitzicht op het meer van Bolsena begeleiden je een lange tijd op het eerste deel van het pad naar Montefiascone. Dan gaat het door bos, olijfgaarden en velden en keer op keer is het Romeinse plaveisel over meerdere meters zichtbaar. Slechts een paar kilometer scheiden je van Montefiascone, het pittoreske dorpje in de buurt van Viterbo. Beklim de pelgrimstoren "Torre del Pellegrino" en geniet van het 360°-uitzicht voordat je naar je laatste accommodatie in Montefiascone gaat.


Dag 8: Vertrek

Na het ontbijt vertrek met de trein van Montefiascone via Attigliano Bomarzo naar het centraal station van Florence en vertrek richting Nederland, maar nagenieten kan natuurlijk ook, wij informeren je graag.

Wat zit er bij de reis inbegrepen?


  • 7 nachten/ontbijt: 1 x Hotel Garden****, Siena; 1 x Borgo Antico ***, Lucignano d'Arbia 1 x Hotel Palazzuolo ***, San Quirico d'Orcia 1 x Agriturismo La Locanda del Ciabattino, Radicofani 1 x Hotel Il Borgo***, Acquapendente 1 x Hotel ai Platani* **, Bolsena1 x Hotel Urbano V.***, Montefiascone

  • Treinkaartjes van het centraal station van Florence naar Siena (via Empoli) en van het station van Montefiascone naar het centraal station van Florence (via Attigliano Bomarzo)
  • Bagagetransport van hotel naar hotel (vanaf het hotel in Siena, ophaling rond 8.30 uur en aflevering bij het aansluitende hotel rond 14.00 uur)
  • Infoboekje met gedetailleerde bestemmingsinformatie


We behouden ons het recht voor om wijzigingen aan te brengen in de reisroute en hotels.

uitrusting:

 • Dagrugzak met ca. 30 liter inhoud
 • enkelhoge bergwandelschoenen
 • Passende wandelkleding (T-shirts, trekkingbroeken, wandelsokken)
 • Anorak (met capuchon) en overbroek, wind- en waterdicht (o.a. Goretex)
 • warme extra kleding (muts, handschoenen, fleece of softshelljack)
 • Bescherming tegen de zon (hoed, zonnebril en zonnebrandcrème)
 • Waterfles met een inhoud van minimaal 1 liter

extra uitrusting

 • Telescopische wandelstokken als loophulpmiddel
 • Regenhoes voor de rugzak
 • extra maaltijden
 • fotoapparatuur, verrekijker
 • persoonlijke medicatie

DEZE REIS IS NIET GESCHIKT VOOR MENSEN MET BEPERKTE MOBILITEIT

Dwars door het Toscaanse landschap en lazio

prachtige  landschappen en unieke stadjes

Een heerlijlke wandelreis door 2 regio's
Verblijf in Italië

inclusief verblijf

Goede accommodaties

Reis in Italië: Italiaanse kooklessen volgen

infoboekje

Met gedetailleerde reisinformatie

Een unieke ervaring

In een adembenemend mooie omgeving 

vanaf 837,00 p.p.