Andalusië

De Spaanse streek Andalusië, staat bekend om de prachtige bezienswaardigheden, kom snel de Arabische sfeer, sherry en tapas proeven in deze veelzijdige streek

  • Informatie
  • Inrichting
  • Foto's / Media
  • Omgeving
  • Prijzen / Reserveren
  • Beschikbaarheid

Andalusië (Andalucia), de Spaanse regio strekt zich uit van zuidoost naar zuidwest. Een adembenemend mooie regio, dankzij hun zandstranden, het mooie binnenland, spectaculaire bergketens, indrukwekkende monumenten en optimistische inwoners die met volle teugen van het leven genieten en die bekend staan om hun uitbundigheid, warmte en gastvrijheid. Andalusië is ook de bakermat van de flamenco, de kunst van de zigeuners met ritmisch voetenwerk, zang, dans en voortreffelijk gitaarspel.

Maar wat deze betoverende regio misschien wel het meeste kenmerkt zijn de sporen van zijn Moorse verleden. De Moren waren een mengeling van Berbers en Arabieren die Spanje binnenkwamen langs Noord-Afrika via de Straat van Gibraltar. In de steden Córdoba, Sevilla en Granada  zijn nog spectaculaire monumenten te zien uit deze periode en het Alhambra uit Granada is daarvan wellicht het meest onvergetelijke.

Alhambra intropagina.jpg (Alhambra intropagina.jpg)

De kustlijn van Andalusië is ongeveer 800 km lang en 70% ervan is zandstrand. De Middellandse Zeekust omvat de Costa de Almeria, de Costa Tropical en de Costa del Sol. De Costa de la Luz strekt zich uit ten westen van Gibraltar, aan de Atlantische Oceaan. Naast fascinerende steden en mooie kustgebieden heeft Andalusië talrijke ongerepte witte dorpjes - de bekende pueblos blancos - zoals bijvoorbeeld Casares, Gaucín en Frigiliana.

In Andalusië is lekker tafelen één van de belangrijkste en aangenaamste bezigheden. Het is van essentieel belang voor het sociale en culturele leven; over recepten en lekker eten wordt met evenveel ernst gesproken als over sport en politiek. In elk gehucht, dorp of stad zijn er verschillende bars die tapas aanbieden, van traditioneel tot avant-garde, en op stap gaan van de ene bar naar de andere om verschillende specialiteiten te proeven - de tapeo - maakt deel uit van het leven in Andalusië.

In Andalusië is er elke dag wel een fiesta in een of ander dorp, stad of plaats. Daarbij hoort dan ook feestelijke kledij, dansen, zingen, eten en drinken; kortom veel plezier maken. Fiestas, dat kunnen romerias zijn, pelgrimstochten door het platteland, waarbij de gelovigen afbeeldingen van heiligen naar hun heiligdom dragen of grote ferias met feesten de hele nacht lang en waarbij de typische sevillanas gedanst worden. De Semana Santa (goedeweekprocessie) is de belangrijkste in zijn soort en die wordt door heel Andalusië gevierd. De belangrijkste zijn de processies van Sevilla en Málaga.

Er is geen twijfel mogelijk - Andalusië is de perfecte vakantiebestemming, met de zon die er gegarandeerd is, prachtige stranden, lekkere tapas, en een opzienbarende cultuur en geschiedenis; of u nu een weekendje monumenten gaat bezoeken en het flamenco ritme gaat opsporen, een wit dorpje gaat verkennen of de kleurrijke fiestas en aantrekkelijke festivals induikt. Zuid-Spanje is een bestemming die je nooit vergeet en het is zeker dat je er steeds opnieuw wilt terugkeren.

Wittedorpjes intropagina.jpg (Wittedorpjes intropagina.jpg)

Het weer in Andalusië wordt beïnvloedt door een mediterraan klimaat, met droge zomers beïnvloed door de Azoren. Toch is er binnen Andalusië veel klimatologische verscheidenheid. Van de uitgebreide kustvlakten tot de toppen van de Sierra Nevada. Hoe meer je naar de oostkant van Andalusië gaat, hoe minder neerslag er is. De Tabernas woestijn in Almería, Europa's enige echte woestijn, heeft minder dan 75 dagen meetbare neerslag. Veel van "droog Andalusië" heeft meer dan 300 zonnige dagen per jaar.

De gemiddelde temperatuur in Andalusië is het hele jaar door meer dan 16 ° C. Gemiddelden in de steden bereiken temperaturen van 15,1 ° C in Baeza tot 18,5 ° C in Málaga. De koudste maand is januari, bij Granada aan de voet van de Sierra Nevada, met een gemiddelde temperatuur van 6,4 ° C. De warmste maanden zijn juli en augustus, met een gemiddelde temperatuur van 28.5 ° C voor Andalusië als geheel.

Strand intropagina.jpg (Strand intropagina.jpg)