La Vuelta is voor iedereen!

Veel mensen kennen Catalonië door de kusten van de Costa Brava en van zijn dynamische hoofdstad Barcelona. Verder is Catalonië vooral groen en landelijk. Klimaat, landschap, wegen, bereikbaarheid, cultuur… er is heel veel wat Catalonië tot een topbestemming maakt voor de......

 • Informatie
 • Inrichting
 • Foto's / Media
 • Omgeving
 • Prijzen / Reserveren
 • Beschikbaarheid

Fietsen in Spanje introgroot.jpg (Fietsen in Spanje introgroot.jpg)
Veel mensen kennen Catalonië door de kusten van de Costa Brava en van zijn dynamische hoofdstad Barcelona. Verder is Catalonië vooral groen en landelijk. Klimaat, landschap, wegen, bereikbaarheid, cultuur… er is heel veel wat Catalonië tot een topbestemming maakt voor fietsers.

Fietsen in Barcelona is al jaren erg populair, Girona is de Europese ontmoetingsplaats van trainende wielerteams en recreatieve fietsers vinden er een mooie combinatie van aangename fietsroutes, cultuur en landschap. Voor mountainbikers ligt er een heel netwerk van wegen en speciale mountainbikecentra

Waarom je zou gaan fietsen in Spanje? 10 redenen…

 • Uno Mooie wegen met vaak weinig verkeer
 • Dos Prachtige landschappen en historische plaatsen
 • Tres Op steeds meer plaatsen in Spanje verhuur van goede fietsen en e-bikes
 • Cuatro Goede fietswinkels
 • Cinco Een groeiend aanbod van fietsroutes en fietspaden
 • Seis Spaanse steden die de fiets de ruimte geven
 • Siete Veel kleine reisorganisaties met bijzondere fietsreizen in Spanje, lavacanza.nl
 • Ocho Hotels en B&B’ s met fietsvoorzieningen
 • Nueve De gezelligheid van het Spaanse leven
 • Diez En natuurlijk: de Spaanse zon…

Nergens in Europa kun je al zo vroeg in het jaar beginnen met fietsen en er zo lang mee doorgaan als in Spanje. In de zomermaanden juli en augustus wordt het op veel plekken natuurlijk wel echt warm, maar met een beetje planning kun je blijven fietsen, zeker in het noorden.

In enkele gebieden kun je ook in de wintermaanden (december, januari, februari) nog prima fietsen. En aan het einde van februari dient zich in het zuiden alweer de lente aan. 

Spanje is bergachtig. Het land kent ook vlakke gebieden, maar veel fietsers zullen toch regelmatig een klim voor de kiezen krijgen. Een sportieve uitdaging voor racefietsers, mountainbikers en avontuurlijke vakantiefietsers. Die rapporteren overigens dat de stijgingspercentages vaak milder zijn dan in andere bergachtige landen. Degenen met een meer toeristische inslag kiezen hun fietsgebied zorgvuldig, of maken gebruik van een elektrische fiets.

De infrastructuur in Spanje is van uitzonderlijke kwaliteit. Met Europees geld veranderden boemellijntjes in hogesnelheidslijnen, werden overal snelwegen aangelegd en lokale wegen van nieuw asfalt voorzien. Als je ziet dat op al die prachtige wegen soms maar een paar auto’s per dag rijden, kun je je afvragen of ze zelfs niet een beetje zijn doorgeschoten.

Spanjaarden staan zeer positief ten opzichte van fietsen. Hun toprenners zijn nationale helden en er wordt heel veel op mountainbike en racefiets getoerd en getrimd, al dan niet in fietsclubs. In veel steden is ook een echte fietscultuur ontstaan en verschijnen fietspaden en fietsverhuurders. In een stad als Sevilla maakt iedereen gebruik van de fiets om zich door de stad te bewegen. Het is nog zeker geen Nederland of Vlaanderen, maar de beweging is onomkeerbaar.

In opkomst zijn de zogenaamde vías verdes. Dat zijn oude spoortrajecten waar fietspaden van zijn gemaakt. Het zijn meestal gravelpaden die door de vrije natuur gaan. De Spanjaarden zelf zijn erg onder de indruk van deze speciale routes, die samen 2.000 km lang zijn. Een leuke optie voor recreatieve fietsers en vakantiefietsers die zo’n traject in hun route kunnen inpassen.

Het centrale binnenland van Spanje is uitgestrekt en leeg. Je kunt er uren rijden zonder veel tegen te komen. Kom je in de grotere dorpen en stadjes dan bruist het plotseling weer van het leven (nou ja, behalve tijdens de siësta dan). Spanje is in talrijke opzichten een modern Europees land geworden, maar heeft toch een duidelijk eigen gezicht behouden. Spanje is mooi groot, ruig en avontuurlijk. Het is geweldig om er op je fiets doorheen te trekken, zeker in de wetenschap dat je het einde van je tocht viert met tapas, gezelligheid en een goed glas wijn.